:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2020   19:51

0

99

Smanjuje se broj obolelih, najviše ih je i dalje u Beogradu i Novom Sadu

U Srbiji je najveći broj obolelih od korona virusa i dalje u Beogradu i Novom Sadu, u Subotici se beleži blago povećanje, a najmanje zaraženih u drugom piku epidemije je u Leskovcu.

Prema poslednjem preseku, bitku s tim virusom izgubilo je još sedam pacijenata, novozaraženih je 287, a na respiratoru su 143 pacijenata.

Među umrlima je trenutno najviše starijih, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević na današnjoj redovnoj konferenciji o preseku stanja u vezi sa epidemijom korona virusa.

"Osim smanjenja laboratorijski potvrđenih slučajeva, vidimo u svim delovima zemlje tendenciju smanjenja broja obolelih. Imamo gradova i opština koje nemaju nijedan potvrđen slučaj", rekla je Kisić Tepavčevićeva i poručila da strože preventivne mere, donete prošlog meseca kako bi se sprečilo širenje virusa korona, ostaju na snazi do daljeg.

U Opštoj bolnici Subotica trenutno se na bolničkom lečenju u kovid delu nalazi ukupno 95 pacijenata, od kojih su u jedinici intenzivne nege šestoro, a četvoro je priključeno na respiratore, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

U poslednja 24 časa, u respiratornoj ambulanti subotičke bolnice pregledano je 50 pacijenata, od kojih je 30 bilo kontrolnih, dok je šest pacijenata zadržano na bolničkom lečenju.

Epidemiološka situacija u Šapcu je i dalje nestabilna jer oscilira broj pozitivnih na kovid-19, ali se stanje "drastično smirilo", rekla je epidemiološkinja šabačkog Zavoda za javno zdravlje Dragana Radojčić.

Ona je navela da je juče, od 265 testiranih uzoraka, od kojih su 162 iz Šapca, virus korona potvrđen kod devetoro iz tog grada, a iz celog Mačvanskog okruga kod još 26 građana.

Kada je reč o Zlatiborskom okrugu, tu je u poslednja 24 sata potvrđeno još 35 novih slučajeva na Kovid 19 i preminule su još tri osobe usled posledica infekcije virusom, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

Užice ima 16 novoobolelih, Priboj osam, Arilje troje, Bajina Bašta, Nova Varoš i Požega po dvoje, a Prijepolje i Čajetina po jednog.

U Valjevu je u poslednja 24 časa laboratorijski potvrđeno šest novozaraženih virusom korona, a u Opštoj bolnici u tom gradu hospitalizovano je ukupno 80 pacijenata kako onih kod kojih je virus potvrđen laboratorijski - 58, tako i onih koji su suspektni, podaci su Štaba za vanredne situacije.

Prema jutrošnjim podacima, ukupan broj pacijenata koji se od korona virusa leče u četiri kovid bolnice u Vranju je 110, od kojih je kovid pozitivnih 33.

Među hospitalizovanima nema dece, trenutan broj slobodnih mesta je 105, na kućno lečenje otpušteno je 11 pacijenata, a jedan pacijent je prebačen u Klinički centar Niš, saopštio je Štab za vanredne situacije u Vranju.

U Zavod za javno zdravlje u Leskovcu juče su stigli rezultati 92 uzorka od kojih je šest pozitivno i to je najmanji broj pozitivnih u drugom talasu.

U bolnici u Leskovcu je 118 pacijenata, od kojih je 69 na kiseoniku.

Zbog epidemije virusa korona i neophodnosti sprovodenja operativnih mera zaštite danas je još jedna opština proglasila vanrednu situaciju - opština Sremski Karlovci, u kojoj su zabranjena okupljanja na javnom mestu gde je više od 10 ljudi u zatvorenom i na otvorenom.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je poručio da u kovid bolnicama u Srbiji ima dovoljno slobodnih mesta da prime sve pacijente zaražene virusom korona, kojima je potrebno bolničko lečenje, te da više nema potrebe za premeštanje pacijenata iz jedne zdravstvene ustanove u drugu.

On je, nakon sastanka s direktorima kovid bolnica, rekao da se smanjuje broj pregleda u kovid ambulantama i pritisak na sve zdravstvene ustanove.

Od početka epidemije u Srbiji je od posledica Kovid 19 preminulo 605 osoba.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva