:

:

TV Most

Foto: kosovapress.com

clock

Januar 09, 2019   16:51

0

243

SMATSA: Nema potvrde da će Priština preuzeti vazdušni prostor

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA saopštila je danas da ne raspolaže informacijom da će Priština, kako njeni zvaničnici navode, u narednim nedeljama preuzeti kontrolu nad donjim vazdušnim prostorom.

„SMATSA ne raspolaže informacijom da će u roku od nekoliko dana ili sedmica doći do promene aranžmana u vezi sa pružanjem usluga kontrole letenja u regionu“, rečeno je Tanjugu u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore povodom navoda kosovskog ministra Palja Ljekaja da Priština tokom januara pruzima kontrolu nad donjim vazdušnim prostorom, dok će gornjim – onim iznad 7.000 metara i dalje upravljati Mađarska.

SMATSA navodi da više od 15 godina traju procesi u cilju normalizacije odvijanja vazdušnog saobraćaja u regionu i da u okviru svojih nadležnosti zajedno sa drugim institucijama Srbije, učestvuje u tim procesima.

„Kosovo nije član međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva ICAO, niti su vlasti u Prištini, kao i njihov pružalac usluga kontrole letenja deo međunarodnih vazduhoplovnih organizacija“, navodi SMATSA i podseća da letovi za/iz Prištine ne koriste rute koje vode kroz vazdušni prostor Srbije.

SMATSA podseća da je „vazdušni prostor iznad KiM prema Vojno-tehničkom Sporazumu iz 1999. godine u nadležnosti Komandanta KFOR, odnosno NATO“.

NATO je, kako dodaju, 2014. godine delegirao pružanje usluga kontrole letenja u gornjem sloju vazdušnog prostora iznad KiM mađarskom pružaocu usluga kontrole letenja Hungarocontrol.

Prema navodima Kontrole letenja, to je bio rezultat procesa vođenog u diplomatskim okvirima, koji je rezultirao konsenzusom svih učesnika.

„U donjem sloju vazdušnog prostora iznad KiM i na aerodromu Priština usluge kontrole letenja pržaju se letovima koji poleću i sleću sa tog aerodroma od strane pružaoca usluga koga su formirale prištinske vlasti“, navodi SMATSA.

Izvor: Танјуг

SMATSAPrištinaKontrola leta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva