:

:

TV Most

clock

Jun 14, 2021   20:04

0

56

Smena na čelu Centralne izborne komisije u Prištini

Predsednica kosovske Centralne izborne komisije Valjdete Daka razrešena je danas te dužnosti, odlukom Vjose Osmani, a za novog predsednika imenovan je sudija Apelacionog suda Krešnik Radonići.

Daka je razrešena sa obrazloženjem da predsedavajući CIK-a mora da bude nepristrasna ličnost, iz visokog nivoa pravosuđa, sa izvornim mandatom u Apelacionom ili Vrhovnom sudu.

U odluci se navodi da bi predsedavajući CIK-a trebalo da podleže principu nepristrasnosti, kao proceduralna i suštinska garancija da njegov položaj u upravljanju konsultacijama i donošenjem odluka o CIK-u ne krši objektivni integritet izbornog sistema.

Osmanijeva je u odluci navela da je Valjdete Daka svojim delovanjem, posebno tokom prevremenih izbora 14. februara, narušila nezavisnost i integritet CIK-a.

U odluci se još dodaje da su postupci predsedavajuće Dake umanjili poverenje u CIK i takođe bili u suprotnosti sa ustavom.

"Oslanjajući se na činjenicu da se uskoro očekuju lokalni izbori 2021, predsednik CIK-a ni na koji način ne sme da bude uzrok gubitka poverenja građana u ovu instituciju", navela je Vjosa Osmani u odluci.

Valjdeti Daka to je drugi mandat ne čelu CIK-a. Za predsednicu CIK-a u trajanju od sedam godina, imenovao ju je Hašim Tači 2018 godine.

Prištinski mediji su ranije danas izvestili da je Osmanijeva zatražila od Dake da podnese ostavku, što je ona odbila.

Izvor: RTS

KiMCIK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva