:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2015   12:05

0

152

Smenjen vladika Filaret

Kako se navodi, vladika Filaret razrešen je na osnovu izveštaja koji je dostavila posebna crkvena komisija, koju je Sinod prethodno formirao sa zadatkom da ispita sve navode na račun episkopa.

Članovi ovog tela nedavno su boravili dva dana u manastiru Mileševi, posle čega su potpisali izveštaj u kome se predlaže Filaretovo razrešenje.

Neposredno pre početka sednice Sinoda episkop Filaret bio je u Beogradu, gde ga je primio i patrijarh Irinej. Naš izvor kaže da je od poglavara SPC zatražio kopiju zapisnika koji je začinila komisija koja je bila u Mileševi, ali je nije dobio.

Na sastanku u Patrijaršiji Filaret je insistirao da mu patrijarh navede razloge razrešenja, ali njegova pitanja su ostala bez odgovora. To su razlozi zbog kojih je Filaret odbio da primi i potpiše odluku o smeni sa episkopskog trona.

Sednici Sinoda, osim patrijarha, prisustvovale su vladike zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije. Oba arhijereja jednodušno su podržala predlog iz komisijskog izveštaja i negativno su se odredili prema Filaretu. Inicijativa za njegovu smenu, prema informacijama "Novosti", nije potekla od njih, već od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji u četvrtak nije prisustvovao zasedanju.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, kome je poverena briga i o mileševskoj eparhiji, sinodsku odluku sačekao je u manastiru Kumanica nedaleko od Bijelog Polja. Vladika se odatle uputio u Prijepolje, gde je naložio da se vladičanski dvor zapečati i izvrši pregled crkvenih knjiga i inventara.

Episkop Filaret na tronu Mileševske eparhije proveo je nepunih 16 godina. U čin vladike hirotonisao ga je u beogradskoj Sabornoj crkvi tadašnji patrijarh Pavle.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva