:

:

TV Most

clock

Septembar 19, 2021   14:41

0

100

Šmit: Neće doći do centralizacije BiH na putu ka EU

Visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit kaže da na putu prema Evropskoj uniji neće doći do centralizacije BiH.

Kristijan Šmit je u intervjuu za BN televiziju iz Bijeljine, upitan o strahovanju od unitarizacije Bosne i Hercegovine (BiH), rekao da se to neće dogoditi za vreme njegovog mandata, prenela je Hina.

"Ta zabrinutost građana nije opravdana i do toga neće doći. Ja imam razumevanja za regionalne posebnosti i one se moraju poštovati", rekao je Šmit.

Podsetio je da dolazi iz Bavarske u Nemačkoj gde su ta prava posebno istaknuta.

"Kao Bavarac znam jako dobro da se u saveznoj državi mogu davati i garantovati prava saveznim pokrajinama, na primer kao što je to slučaj u Nemačkoj ili u entitetima u BiH", naveo je nemački politicar koj je na čelu međunarodne uprave u BiH.

Istakao je da je važno da zemlja nastavi da sprovodi reforme na putu od Dejtona prema Briselu navodeći da važnu ulogu u tom procesu imaju Hrvatska, Srbija i Turska, ali i EU i međunarodna zajednica.

"Hrvatska, Srbija i Turska u svim ovim procesima igraju važnu ulogu. Ali, ipak će stvari ostati pri tome da Evropska unija i međunarodna zajednica na osnovu Dejtonskog sporazuma igraju važnu ulogu. Put BiH vodi od Dejtona ka Briselu. Ako će ove tri zemlje to podržati ja ću biti zadovoljan", rekao je Šmit.

Potvrdio je da mu na raspolaganju stoje široka "bonska ovlašćenja" koja podrazumevaju i mogućnost da visoki međunarodni predstavnik smjenjuje političare ili pak nameće zakone i odluke.

Pritom je odbacio mogućnost da smenjuje političare zbog umešanosti u korupciju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva