:

:

TV Most

clock

April 12, 2022   19:41

0

127

Šmit ukinuo Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit upotrebio je bonska ovlašćenja i poništio Zakon o nepokretnoj imovini izglasan u parlamentu Republike Srpske.

Šmit je na konferenciji za novinare rekao da je doneo nalog o obustavi primene Zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a, prenosi portal Kliks.

"Obustavio sam primenu zakona do ocene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio sa tumačenjem Suda", naveo je Šmit.

Prem rečima Šmita, njegova odluka jasno daje do znanja da jedino država BiH može raspolagati državnom imovinom odnosno raspoređivati vlasništvo nad državnom imovinom.

"To ne znači da se nepokretna imovina ne treba raspoređivati između entiteta države i drugih nivoa vlasti u BiH. To se ne može rešiti jednostranim merama već samo procesom u Parlamentarnoj skupštini BiH", dodao je visoki predstavnik.

Poništeni zakon Narodna skupština Republike Srpske je usvojila 10. februara.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila ukaz o proglašenju spornog zakona koji je trebalo da stupi na snagu u četvrtak.

Dodik: Šmit da se ne bavi pitanjem imovine, već je rešeno

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je imovina Republike Srpske imovina Republike Srpske i da tu "ne pomažu ni bonska, niti bilo kakva ovlašćenja".

On je, nakon što je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit saopštio da je upotrebio bonska ovlašćenja i poništio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske, istakao da "najbolji sinovi Republike Srpske nisu izginuli da bi neizabrani Nemac Kristijan Šmit krčmio ono za šta su dali najvrednije".

Dodik je u izjavi za Srnu podsetio da je pitanje imovine rešeno 1995. godine u Dejtonu i istakao da "samo neizabrani i nepotvrđeni stranac, poput Kristijana Šmita, može da se bavi pitanjima koja su u Ustavu BiH već rešena".

Ocenio je da je potez Kristijana Šmita 'kič i šund politike na koju su ga naterali oni koji su pitanje imovine protivustavno aktuelizovali', prenosi RTRS.

"Partnere u FBiH pozivam da se poštuju Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a gospodinu Šmitu preporučujem da kupi kartu za Nemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor", poručio je Dodik.

Komšić: Šmit izabrao da deluje, ali to nije dovoljno

Član Predsedništva BiH Željko Komšić pozdravio je današnju odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da poništi Zakon o nepokretnoj imovini RS.

Komšić, koji je Šmita pre nekoliko dana pozvao da poništi, kako tvrdi, neustavni zakon RS ili odstupi s funkcije, rekao je da je visoki predstavnik izabrao da deluje.

"Između toga da postupi ili odstupi, Šmit je ipak odabrao da postupi, iako to nije dovoljno, jer mora da poništi sve antiustavne zakone, a ne samo antiustavni zakon o nepokretnoj imovini RS", kazao je Komšić.

Šmit je ranije danas saopštio da je iskoristio Bonska ovlašćenja i poništio zakon onepokretnoj imovini RS.

Izvor: T a n j u g

Kristijan ŠmitRepublika SrpskaBiH
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva