:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Septembar 18, 2022   17:43

0

147

Snažan tajfun pogodio jug Japana, uzbuna najvišeg nivoa

Izrazito snažan tajfun nastao u jugozapadnom Pacifiku stupio je danas na tle japanskog južnog ostrva Kjušu, na kojem živi oko 13 miliona stanovnika. Udari vetra dostižu brzine i od 50 do 65 metara u sekundi. Zabeležene rekordne padavine.

 

Zbog približavanja tajfuna, ranije u toku dana prekinut je avionski i železnički saobraćaj na ostrvu Kjušu, a u prefekturama Kagošima i Mijazaki je proglašena uzbuna petog, najvišeg nivoa, koja znači da se od stanovništva traži da preduzme radnje za spasavanje života.

To podrazumeva udaljavanje od vodnih tokova, penjanje na uzvišenja i prelazak u evakuacione centre, jer se tokom predstojeće noći očekuju izlivanja reka i veći odroni.

Poziv lokalnom stanovništvu na evakuaciju preko medija uputio je i sam premijer Fumio Kišida.

Prema izveštaju Japanske meteorološke agencije, udari vetra na Kjušuu na momente dostižu brzine i od 50 do 65 metara u sekundi, a već su zabeležene rekordne padavine od 300 do 400 milimetara dnevno, koje prelaze prosečnu mesečnu količinu kišnice.

Takođe, tajfun je mestimično prouzrokovao i talase visine do 14 metara.

Za sada nema izveštaja o poginulima i povređenima, a japanski mediji tokom dana su pozivali stanovništvo ostrva da se pripremi za padavine kakve do sada nije iskusilo koje će, moguće, potrajati do popodneva 19. septembra po lokalnom vremenu.

Meteorolozi smatraju da će tajfun nastaviti kretanje ka severoistoku i uskoro preći na najveće japansko ostrvo Honšu, te zahvatiti region Ćugoku, u kojem se nalaze gradovi Hirošima i Kure.

U Japanu je u toku sezona tajfuna, a oni se u Zemlji izlazećeg sunca umesto imenima, kako je to praksa na Zapadu, prosto označavaju rednim brojevima - tajfun koji je udario na ostrvo Kjušu je 14. po redu koji je ove godine zahvatio teritoriju te dalekoistočne države.

Izvor: T a n j u g

Japantajfun
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva