:

:

TV Most

clock

April 12, 2015   12:05

0

162

Snažan porast ilegalne imigracije sa Kosova

Broj ilegalnih ulazaka stanovnika Kosova na tlo Švajcarske je proteklih meseci značajno porastao i u međuvremenu prevazišao je broj onih koji zvanično zahtevaju azil u toj zemlji.

Mnogi od njih putuju sa falsifikovanim dokumentima i rade ilegalno u Švajcarskoj, objasnio je direktor policije za strance grada Berna Aleksander Ot.

Slabije obrazovani državljani takozvanih trećih zemalja, to jest one koje nisu članice EU ili EFTA, legalnim putem gotovo da ne mogu da se nasele u Švajcarsku.

"Međutim takva radna snaga je veoma tražena kao jeftina radna snaga u građevinarstvu, gastronomiji i poljoprivredi", kritikovao je Ot.

Švajcarske pogranične vlasti su od početka ove godine uhapsile 369 građana sa Kosova pod sumnjom da su ilegalno ušli u zemlji.

Građani Kosova se time nalaze na samom vrhu rang liste zemalja porekla čiji su državljani kršili zakon o strancima.

Pre pola godine stanje je bilo nešto drugačije, i tada su građani iz Eritreje, Sirije i Gambije bili na vrhu liste.

Portparol pogranične službe Atila Lardori ističe da su ekonomski razlozi i nedostatak perspektive na Kosovu doveli do ilegalne imigracije sa Kosova.

Od početka godine su švajcarske vlasti uz to uhapsile i 27 državljana Kosova zbog sumnje da su se bavili prebacivanjem ilegalaca.

Policija za strance Berna polazi od toga da iza ilegalne imigracije, u mnogim slučajevima, stoje kosovske organizovane bande koje deluju iz inostranstva i koje prebacuju ilegalce.

Od početka ove godine je u Švajcarskoj, prema "Noje Ciriher cajtungu", samo 300 građana sa Kosova podnelo zahtev za dobijanje azila.

Razlog za tako mali broj je pre svega što po pravilu vlasti u roku od 48 sati odbijaju molbe, a taj restriktivni princip doveo je do značajnog porasta ilegalne imigracije.

Poređenja radi, Austrija je do kraja februara bila suočena sa više od 2.000 podnetih molbi za dobijanje azila od strane građana Kosova.

Međutim u međuvremenu se broj podnosilaca azila sa Kosova značajno smanjio, pre svega zbog kampanje koju sprovodi Austrija preko kosovske štampe, upozoravajući da građani Kosova ne mogu dobiti azil u toj zemlji, kao i ubrzanjem postupka rešavanja zahteva.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva