:

:

TV Most

clock

Februar 12, 2020   12:43

0

167

SNS i KAS: Saradnja u procesu evrointegracija

Internacionalni sekretar Srpske napredne stranke (SNS) i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, u okviru dvodnevne posete Berlinu, sastala se i sa specijalnim predstavnikom Fondacije Konrad Adenauer (KAS) za evropska pitanja i bivšim predsednikom Evropskog parlamenta i KAS-a Hans-Jergom Peteringom.

U delegaciji je bio i član Saveta za međunarodne odnose i gradski odbornik Nemanja Joksimović.

Sagovornici su razgovarali o daljem unapređenju saradnje SNS i KAS-a, procesu evropskih integracija Srbije, jačanju političkih, ekonomskih i drugih veza između Srbije i Nemačke, kao i o drugim temama, navodi se u saopštenju ministarstva.

Joksimović je istakla značaj različitih programa političke edukacije koju KAS organizuje i kroz koje su prošli, pre svega, brojni predstavnici omladine SNS-a, te dodala da isti nude mogućnost za sticanje dodatnih znanja i veština iz političke teorije i prakse, što je veoma važno za njihov budući politički angažman.

Obavestila je Peteringa da će se redovni parlamentarni izbori u Srbiji održati 26. aprila i informisala ga o konkretnim rezultatima međustranačkog dijaloga kojima su izborni uslovi znatno unapređeni.

Naglasila je da je SNS ozbiljno pristupila poboljšanju izbornih uslova i istakla da će se smanjenjem izbornog cenzusa dodatno osnažiti politički dijalog u Srbiji. Na ovaj način pozicija parlamenta će se ojačati, te će isti bolje oslikavati želje i interese građana Srbije, dodala je Joksimović.

Istakla je i da je naša država opredeljena za nastavak evropskih integracija, te da je članstvo u EU naš spoljno-politički prioritet.

S tim u vezi, iskoristila je priliku da informiše Peteringa o napretku koji Srbija postiže u sprovođenju reformi na putu ka EU i naglasila da kao prednjačeća država najviše pažnje posvećujemo reformama u oblasti vladavine prava i ekonomiji.

Joksimović je posebno naglasila značaj Nemačke kao jedne od najznačajnijih bilateralnih i spoljno-trgovinskih partnera Srbije, koja je kao najveći pojedinački donator u prethodnih skoro dve decenije našoj zemlji donirala oko 1,8 milijardi evra.

Sagovornici su konstatovali da su uspešnoj saradnji Srbije i Nemačke poseban doprinos dali predsednik R. Srbije Aleksandar Vučić i kancelar SR Nemačke Angela Merkel i izrazili očekivanje da će se saradnja još više intenzivirati u budućnosti.

Izvor: Танјуг

JoksimovićSNSKAS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva