:

:

TV Most

clock

Maj 22, 2020   9:35

0

94

SNS ima veće poverenje: Vesić odbrusio Zelenoviću, on se branio slabim argumentima

Sinoć smo u okviru predizbornih sučeljavanja mišljenja političkih konkurenata u predstojećoj izbornoj utakmici, na jednoj televiziji videli zašto Srpska napredna stranka ima višestruko veće poverenje građana od svih njenih oponenata.

Argumente u vezi sa situacijom u Šapcu sučelili su aktuelni gradonačelnik tog grada Nebojša Zelenović i visoki funkcioner Srpske napredne stranke Goran Vesić. Tačnije rečeno, argumente je iznosio isključivo Vesić, dok je Zelenović, opterećen nasleđem svog mandata u Šapcu, prožetog brojnim aferama, krivičnim delima i krajnje sumnjivim poslovima, nemušto iznosio nešto što je trebalo da liči na argument, a zapravo je bio pokušaj slabašne odbrane.

Apsolutna dominacija  argumentacije Gorana Vesića, dokazi kojima je poklopio svaku Zelenovićevu tvrdnju , kao i to  što je Zelenovića porazio konkretnim dokumentima, koje je pokazao gledaocima, još jednom su pokazali svu inferiornost gradonačelnika Šapca. Ima, međutim, jedna stvar u kojoj je Zelenović bio dominantniji u odnosu na Vesića. Reč je o prostakluku, neprimerenom rečniku, vređanju i bahatom stavu, koji je demonstrirao. Tom korpusu pripadaju Zelenovićeve izjave da  članica gradske izborne komisije nešto „umuvava“, da Vesić laže, zatim serija neosnovanih, Zelenovićevom nemoći izazvanih najgnusnijih uvreda na račun srpskih naprednjaka.

Jasno je da u odsustvu argumenata i odgovora na brojna otvorena pitanja koja prate njegov rad u Šapcu, Zelenović pribegava najprizemnijim metodama uličarskog obračuna i svakako, nastupa neprimereno osobi koja pretenduje da bude na čelu bilo koje ozbiljne institucije. S druge strane, Vesić, naoružan argumentima, dokazima, dokumentima, izuzetnom smirenošću i strpljenjem,  demonstrirao je političku superiornost u odnosu na Zelenovića, ali mu je i održao lekciju iz kulture dijaloga u javnom diskursu. Ni jednu uvredu, ni jedan neprimeren komentar nismo čuli od predstavnika Srpske napredne stranke. Za to je bio zadužen Nebojša Zelenović. Aktuelni gradonačelnik Šapca, tokom debate postigao je nekoliko autogolova, koji će ga sigurno koštati glasova na predstojećim izborima. 

Umesto da prizna svoju i grešku svojih saradnika u vezi sa 406 spornih potpisa, zbog kojih je oborena lista njegove stranke, Zelenović odgovornost prebacuje na notare, odbacujući čak i argumente Javnobeležničke komore da nisu krivi notari, već podnosioci potpisa. Na taj način, gradonačelnik Šapca, dakle predstavnik vlasti,  otvoreno napada institucije sistema i stavlja se iznad čitave struke, kojoj inače i sam pripada, budući da je po obrazovanju pravnik. Očigledno, sebe smatra najboljim od svih, pa i stručnijim od Javnobeležničke komore, koja je profesionalno udruženje i koja čuva ugled, čast i i integritet javnobeležničke profesije.

Nezadovoljan odlukom Upravnog suda, Zelenović napada sudije. Čak i da previdimo činjenicu da su sudije kao i notari postavljeni još u doba ministrovanja Dušana Petrovića, inače bliskog Zelenovićevog saradnika, sama ideja da napad na sudiju bude prouzrokovan nezadovoljstvom presudom koju je doneo, Zelenovića diskredituje kao ozbiljnog takmaca bilo kome na predstojećim izborima. Jednostavnije rečeno, Upravni sud je odbacio njegovu listu, pa su mu krive sudije.

Zelenovićev pokušaj da Šabac predstavi kao grad medijskih sloboda bio je tragikomičan. Njegovo upadljivo ćutanje na Vesićev argument da predstavnici Srpske napredne stranke 6 godina nisu gostovali na lokalnoj televiziji, govori sve o tome kako Zelenović zamišlja otvorene medije.

Očigledno, tako što su otvoreni samo za njega.

Jasno je uočljiva i činjenica da stanovništvo šabačkih sela dok je Zelenović na vlasti neće dobiti ni vodovodnu ni kanalizacionu mrežu. O ovom za Šapčane gorućem i bolnom pitanju govorio je samo Vesić, dok je Zelenović mucao, nemušto pokušavši da prebaci odgovornost na republičku vlast, kao da je to u njihovoj nadležnosti. A nije. 

I poslednje, ali najvažnije, čuli smo na kraju debate. Reč je o novom izveštaju Državne revizorske komisije u kojem je za 2019. godinu navedeno da je Nebojša Zelenović, na opet sumnjiv način potrošio još dva miliona evra novca Šapčana. Podsećamo, nije prošlo ni nekoliko meseci od presude Višeg suda u Šapcu da je kriv za krađu 5 miliona evra iz gradskog budžeta. Doduše po njegovoj žalbi, Apelacioni sud je slučaj proglasio zastarelim, što on voli da predstavlja kao oslobađajuću presudu, ali to ostavljamo njegovoj savesti. Ako je ima. Skandal je činjenica, da on bezobzirno, drugi put na isti način, zavlači ruku u džep građana.

Debata u kojoj je Vesić „pregazio“ Zelenovića održana je tačno mesec dana pre izbora. Sudeći po onome što smo videli, u Šapcu će od 21. juna početi da duvaju neki drugi vetrovi, koji će Nebojšu Zelenovića oduvati na marginu političkog života. A verovatno i preko nje.

Izvor: SD

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva