:

:

TV Most

clock

April 21, 2020   19:23

0

227

SNV: Odluka o samostalnoj brizi o komemorativnom sećanju ostaje na snazi

Srpsko narodno vijeće, zajedno sa predstavnicima romskog i jevrejskog naroda i antifašista odaće poštu, na 75. godišnjicu proboja poslednjih logoraša, žrtavama koncentracionog logora Jasenovac.

Srpsko narodno vijeće je istaklo da će ove godine u Jasenovcu odati poštu što je adekvatnije moguće s obzirom na propisane mere zaštite, ali u skladu sa istorijskom odgovornošću.

Ranija odluka SNV-a da samostalno vodi brigu o komemorativnom sećanju na sve koji su u Jasenovcu gubili život – ostaje na snazi, navodi se u saopštenju SNV-a.

SNV smatra da je Hrvatska još uvek daleko od društva koje ume da se nosi sa svojom teškom istorijom i koje ume da razume zašto je važno poznavati je čak i kada se proces učenja o njoj graniči sa bolnim spoznajama o stravi i sumraku ljudskog uma, koji se u vreme NDH događao ne samo u Jasenovcu nego i na mnogim drugim mestima neposrednog terora.

Žaljenje i komemoracija samo su deo aktivnosti i programa koje su obavezni u okviru obrazovnog sistema, ali i u okviru drugih društvenih sfera, smatra SNV. 

"Ipak, nismo daleko od društva koje iskazuje nameru i motivaciju, da želi pokrenuti i moderirati te teške i neophodne procese. Upravo zato smo u dobroj veri odgovorili na poziv trojice predsednika – Plenkovića, Jandrokovića i Milanovića – videvši u njemu važan gest", piše u saopštenju.

U sredu, 22. aprila, u Jasenovcu će se održati jedinstvena komemoracija za žrtve ustaškog logora na kojoj bi, i to nakon pune četiri godine, počast žrtvama zajednički dali predstavnici sve tri grane vlasti, te predstavnici žrtava stradalih u Jasenovcu, javili su ranije hrvatski mediji.

Izvor: RTS

SNVJasenovac
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva