:

:

TV Most

Foto: Radio MItrovica Sever

clock

Mart 03, 2022   17:48

0

138

SO Severna Mitrovica usvojila Strateški plan održive urbane mobilnosti; predstavljen devetomesečni izveštaj o radu opštine i gradonačelnika

Na trećem redovnom zasedanju Skupštine opštine Severna Mitrovica predstavljen je devetomesečni izveštaj o radu gradonačelnika opštine kao i devetomesečni izveštaj o radu opštine.

Usvojen je i Plan rada opštine za 2022. godinu koji će, kako je rekao predsedavajući SO Nemanja Biševac, olakšati radove sednica, tako što će članovima skupštine obezbediti plan kojim će imati pregled plana aktivnosti za 2022. godinu a koje su vezane za aktivnosti građana.

„Broj određenih sednica je predviđen ovim planom, ali se mogu održavati i druge sednice, uključujući i vanredne, kako se predviđa zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom opštine. Dinamika plana rada SO će se realizovati na osnovu raspodele sednica skupštine usvojenih na prvoj sednici održanoj 2022. godine“ rekao je Biševac.

U ime gradonačelnika opštine Severna Mitrovica Milana Radojevića izveštaj je predstavila njegova zamenica Adrijana Hodžić.

„Što se tiče samog kabineta gradonačelnika, skoro svakodnevno se beleže aktivnosti, koje se tiču direktne komunikacije sa samim građanima, koji su na neki način prepoznali vrata naše opštine za rešavanje problema, nekada individualnih a nekada su to bili i zahtevi za opšte dobro svih ljudi koji žive u opštini Severna Mitrovica. Nastavljena je i komunikacija sa predstavnicima međunarodne zajednice, pre svega koja se odnosi na komunikaciju svih onih projekata i programa čiji je rad započet pre nekoliko godina a odnosi se na organizaciju GIZ i UN Habitat“ kazala je Hodžić.

Ona je istakla da je opština u prvih devet meseci uspela da realizuje sve planirane aktivnosti u sektoru zdravstva. Govoreći o infrastrukturnim projektima, ona je kazala da je Direkcija za javne usluge i infrastrukturne projekte uspela da realizuje projekat revitalizacije fasade na zgradi „32“ u ulici kneza Miloša. Hodžićeva je navela i to da je Direkcija za obrazovanje bila u direktnoj komunikaciji sa svim rukovodiocima obrazovnih institucija.

„Što se tiče Direkcije za urbanizam, katastar i geodeziju, oni su imali svoje svakodnevne obaveze, redovno je pružana usluga svim građanima koji su dolazili. Mislim da smo i po pitanju ove direkcije bili na visini zadatka. Određen broj zahteva nije rešen, jer program na kojem radimo ne sadrži sve potrebne informacije sa terena. Primnjen je ukupno 831 predmet, a rešeno je 698 predmeta. Moram da napomenem da Direkcija sada radi u punom kapacitetu, jer smo na prethodnim izlaganjima iznosili činjenicu da nismo imali adekvatan kadar“ rekla je Hodžić.

Ona je podsetila da je Direkcija za obrazovanje, kulturu i sport proteklih godina ulagala u Srednju medicinsku školu i da će se ta saradnja nastaviti i dalje.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice istakla je da je Direkcija za zdravstvo u prvih devet meseci primila 65 zahteva za lečenje, od čega je 38 podržano, uključujući sve zajednice koje žive na teritoriji opštine Severna Mitrovica.

Adrijana Hodžić je odbornicima predstavila i devetomesečni izveštaj o radu opštine.

„Važno je da se kaže, da kada su u pitanju finansije, postoje zakonske regulative i mi ne možemo nikako izaći van okvira i svih administrativnih uputstava, na osnovu kojih smo u obavezi da trošimo opštinski budžet. Ovo kažem jer sam bila u prilici, zajedno sa našim gradonačelnikom, da dobijemo zahteve koji su opravdani, logični i realni, ali prosto zbog zakonskih administrativnih uputstava nismo bili u stanju da ih realizujemo. Dostavljen je veliki broj za renoviranje stanova i kuća, naše ekipe su izlazile na teren, utvrdile činjenično stanje, ali definitivno nismo imali finansijku podršku, kako bi na ove zahteve odgovorili pozitivno“ rekla je ona.

Za prvih devet meseci, Opština Severna Mitrovica je potrošila ukupno 3.623.911 evra, u kategorijama plata, robe i usluga, opštinskih rashoda, subvencija i kapitalnih rashoda.

Od ukupne sume, najveći broj sredstava predstavljaju regularni i troškovi a odnose se na plate i dnevnice, u iznosu od 2.062.346 evra.

Troškovi koji su realizovani iz kategoriji robe i usluga, a tiču se predsedništva, ukupno u prvih devet meseci iz ove budžetske kategorije iznose 35.646 evra. Iz kategorije robe i usluga u administraciji opština je utrošila 68.922 evra. Iz Direkcije za javne usluge i infrastrukture, u kategoriji roba i usluga utrošeno je 9.234 evra. U kategoriji predškolskog obrazovanja u okviru roba i usluga, utoršeno je 14.100 evra. U kategoriji osnovnog obrazovanja utrošeno je 51.545 evra, a za srednje 18.950 evra.

Što se tiče opštinskog rashoda, iznos od 14.336 evra uplaćen je regionalnom vodovodu u Južnoj Mitrovici, na ime duga koji se odnosi na potrošnju vode, rekla je Hodžić.

Ona je istakla da je Opština Severna Mitrovica nagrađena od strane programa „Demos“ i Ministarstva lokalne samouprave, određenom visinom sredstava koja je usmerena ka kapitalnim investicijama i realizovala dva zahteva.

„Realizovali smo projekat montaže ulaznog portala zgrade u ulici Vlade Ćetkovića i Kralja Petra I, a renoviran je i saniran krov stambene višespratnice u Kolašinskoj ulici“ rekla je ona.

U kapitalnim investicijama iz kategorije Direkcije za javne usluge i infrastrukturu, u prvh devet meseci utrošeno je ukupno 427.028 evra. U okviru primarnog zdravstva utrošeno je ukupno 373.200 evra, a u sekundarnom 423.850 evra.

Na današnjem zasedanju usvojen je i strateški plan održive urbane mobilnosti, koji predstavlja strateški plan u oblasti saobraćaja i ima za cilj poboljšanje i usklađivanje potreba za slobodnim i sigurnim kretanjem svih učesnika u saobraćaju, kao i osiguranje boljeg kvaliteta života.

„Inicijatori izrade ovog plana su zaposleni u opštini Severna Mitrovica, pre svega Direkcija za javne usluge i Direkcija za katastar i urbanizam. Veliku zahalnost dugujemo i predstavnicima UN Habitata, koji čine tim u našem opštinskom osoblju. Na ovu temu je u protekle dve godine organizovano više javnih rasprava, i bilo je mnogo učesnika koji su dali svoj doprinos kako bi ovaj strateški dokument bio potpun“ rekla je Hodžić.  

Sednici je prisustvovalo 17 od ukupno 19 odbornika.

Izvor: Radio Mitrovica Sever

KiMSO Severna Mitrovica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva