:

:

TV Most

clock

Jul 17, 2022   14:41

0

173

Sofija: Makedonski i bugarski zvaničnici potpisali Protokol

Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Bugarske Bujar Osmani i Teodora Genčovska potpisali su danas u Sofiji bilateralni Protokol nakon sastanka mešovite međuvladine komisije.

Prema najavama, Protokol za implementaciju Sporazuma o dobrosusedskim odnosima koji bi trebalo da bude uvod u normalizaciju odnosa i otvaranje puta Severnoj Makedoniji u pregovorima sa Evropskom unijom, trebalo bi da bude objavljen nakon potpisivanja, prenela je makedonska Telma.

Pored ministra Osmanija, u makedonskoj delegaciji su bili potpredsednik Vlade za evropska pitanja Bojan Maričić, ministarka kulture Bisera Kostadinovska Stojčevska, ministar privrede Krešnik Bekteši, kao i ministar saobraćaja i veza Blagoj Bočvarski.

"Bugarska je zemlja koja najsnažnije podržava evropsku integraciju Republike Severne Makedonije i Albanije. Želim im uspeh na putu koji su dugo vremena želeli. Nadam se da će zajedničkim snagama i uz našu podršku stići tamo gde građani Severne Makedonije najviše žele, a to je članstvo u EU", izjavila je bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčovska posle potpisivanja Protokola u Sofiji, prenela je MIA.

Ona je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Protokola istakla da u bilateralnim odnosima Bugarska ne priznaje službeni jezik Severne Makedonije.

"Bugarska ne odstupa od stava u pogledu službenog jezika Republike Severne Makedonije. U potpunosti poštujemo odluku Narodne skupštine po kojoj Bugarska ne priznaje ovaj jezik. U kontekstu preostalih 26 zemalja članica, međutim, one imaju svoje stavove i ne možemo ih obavezati da prihvate naš stav, ali bugarska pozicija je zagarantovana u celom pregovaračkom okviru", rekla je Gencovska.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani izrazio je nadu da će se od danas otvoriti novo poglavlje u odnosima dve zemlje. "Za nas je istorijska prilika da nakon 17 godina statusa kandidata, Republika Severna Makedonija već sledećeg dana dobije priliku da počne pregovore sa EU, čime počinje poslednja faza našeg pristupanja EU. Nadamo se da će bilateralni proces sa Bugarskom i predstojeći pregovori omogućiti saradnju naše dve zemlje. Očekujemo podršku Bugarske", rekao je Osmani nakon potpisivanja Protokola.

Potpredsednik Vlade za evropska pitanja Severne Makedonije Bojan Maričić je kazao da je Severna Makedonija danas otvorila evropsko poglavlje u odnosima sa susednom Bugarskom.

"Za strateška i važna pitanja ne postoji alternativa osim kompromisnih rešenja koja vraćaju poverenje i grade partnerstva i saveze", rekao je Maričić. On je ocenio da potpisivanjem Protokola Ugovor o prijateljstvu i dobrosusedstvu dobija novi duh, a Bugarska postaje partner i saveznik na evropskom putu Severne Makedonije, što je potvrđeno i na sastanku međuvladine komisije.

Potpisivanje Protokola i sastanak međuvladine komisije usledili su nakon što je francuski predlog pregovaračkog okvira za pristupne pregovore Severne Makedonije odobrila Vlada posle usvajanja zaključaka u makedonskom Sobranju.

Izvor: T a n j u g

Severna MakedonijaBugarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva