:

:

TV Most

clock

April 06, 2023   15:13

0

121

Sofija traži da učestvuje u procesu promena makedonskog ustava; Pandedrovski: Ni okupatori ne postavljaju takve zahteve

Makedonski predsednik Stevo Pendarovski ocenio je skandaloznim zahtev zvanične Sofije da učestvuje u procesu pripreme i usvajanja ustavnih amandmana koje parlament RSM treba da usvoji da bi pregovori sa EU bili nastavljeni.

Komentar Pendarovskog je usledio nakon što je bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Milkov rekao juče u Briselu da Sofija želi da bude uključena u proces pripreme i usvajanja ustavnih amandmana u RSM da bi taj proces, kako je kazao, protekao bez problema.

"Ni okupatori ne postavljaju takve zahteve zemljama, teritorijama ili državama koje okupiraju. U 21. veku je neprimereno mešanje u unutrašnje političke i ustavno-pravne procese bilo koje zemlje. U tom smislu, mislim da je naš jučerašnji odgovor Ministarstva spoljnih poslova bio na mestu", rekao je Pendarovski novinarima uoči konferencije Strategija za Rome, napredak i naredni koraci.

Reagujući na zahtev bugarskog ministra, makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova, naime, odgovorilo je Milkovu da je proces donošenja ustavnih amandmana unutrašnja stvar zemlje i da ne postoji ni mogućnost ni politička volja da se uključe građani ili institucije iz inostranstva, uključujući i Bugarsku.

Pendarovski je rekao da je koncept većine i manjina u RSM prevaziđen od usvajanja Okvirnog sporazuma 2001. godine. A u bivšoj Jugoslaviji nikada nismo koristili termin 'nacionalne manjine', već su postojale 'nacije' i 'narodnosti'. Zašto? Da se ne bi uvredio niko ko ovde živi i brojčano je manji od većinskog naroda. Mislim da je to deplasirana debata i da na nju ne treba gubiti vreme, naglasio je Pendarovski, preneli su skopski mediji.

Govoreći o radnoj grupi za ustavne amandmane, predsednik je rekao da će u nju biti uključen i njegov pravni savetnik i profesor na Pravnom fakultetu "Justinian First" Aleksandar Spasov.

Izvor: T a n j u g

Severna MakedonijaBugarskaUstavPenderovski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva