:

:

TV Most

clock

Maj 25, 2023   12:03

0

60

Šojgu: NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za povećanje svojih grupa

Odluka Rusije i Belorusije o recipročnim merama u vojno-nuklearnoj oblasti doneta je u uslovima izuzetno oštre eskalacije pretnji na zapadnim granicama dveju zemalja, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku Saveta ministara odbrane država-članica ODKB u Minsku.

On je podsetio da je Oružanim snagama Belorusije predat operativno-taktički raketni sistem „iskander-M“, koji može da koristi i konvencionalne i nuklearne rakete. Takođe je prerađen jedan broj aviona Su-25 za moguću upotrebu nuklearnog naoružanja.

„Beloruski vojnici prošli su potrebnu obuku u ruskim školskim centrima“, rekao je Šojgu.
Ministar je obavestio kolege da je ranije sa ministrom odbrane Belorusije potpisao dokumente koji „utvrđuju proceduru za pronalaženje specijalnog skladišta za nuklearno oružje na beloruskoj teritoriji“.

„Napominjem da je čitav kompleks mera organizovan strogo u skladu sa aktuelnim međunarodnim obavezama i ne krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja“, rekao je Šojgu i istakao da ruska strana zadržava kontrolu i odluku o njihovoj primeni.

Pritisak Zapada na Ukrajinu

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje primoravaju ukrajinske vlasti da demonstriraju taktičke uspehe na bojnom polju, pumpajući zemlju oružjem u vrednosti od više od 65 milijardi dolara.
On je dodao da se Zapad ne obazire na gubitke u ukrajinskim redovima i da je spreman da ratuje „do poslednjeg Ukrajinca“.

„U kaznenim ekspedicijama i borbenim dejstvima učestvuje više od 2.500 stranih plaćenika. Koriste se terorističke metode obračuna, uključujući diverzije i ubistva visokog profila“, rekao je ministar.

Sve to, prema njegovim rečima, „dovodi do eskalacije sukoba i odugovlači ga“.

Ukrajinska kriza ─ izgovor za povećanje trupa NATO-a

Govoreći o vojno-političkoj situaciji u regionima kolektivne bezbednosti ODKB, Šojgu je ukazao na destruktivne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika u stvaranju žarišta napetosti u blizini granica država-članica te organizacije.

„U velikoj meri slažem se sa ocenama vojno-političke situacije u regionima kolektivne bezbednosti ODKB koje su iznete danas. Situacija u njima ostaje krajnje nestabilna, zahteva našu veliku pažnju i stalno praćenje. Destruktivne aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika negativno utiču na stvaranje žarišta napetosti u blizini granica država ODKB. Provociraju se krize i sukobi, pruža se podrška terorističkim i ekstremističkim strukturama, primenjuju se sve vrste sankcija, pretnji i ucena“, rekao je ruski ministar odbrane.

On je primetio da Severnoatlantska alijansa koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za jačanje svojih grupa u istočnoj i srednjoj Evropi.

„NATO koristi ukrajinsku krizu kao izgovor za povećanje svojih grupa. Pokrenuta je naredna faza širenja Alijanse. U istočnoj i srednjoj Evropi modernizuje se vojna infrastruktura, raspoređuje se udarno oružje, povećava se obim i intenzitet zajedničkih vojnih vežbi“, objasnio je Šojgu.
On je napomenuo da će najveće biti vežbe „Defender Europe 2023“, u kojima će učestvovati, između ostalih, i zemlje van bloka.

„Drugi zabrinjavajući momenat je rastuća agresivna retorika i zajedničke nuklearne misije zemalja NATO-a u Istočnoj Evropi za testiranje upotrebe vozila za isporuku nuklearnog oružja, kao i modernizovanje komponenata američkog globalnog odbrambenog raketnog sistema“, nastavio je Šojgu.

Prema njegovim rečima, u istom rangu su „isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, pokušaji provokacija i napadi na strateške objekte Ruske Federacije“.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu došao je u prestonicu Belorusije, gde učestvuje na sednici Saveta ministara odbrane zemalja-učesnica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, na kojoj će se razmatrati regionalni izazovi i pretnje. Na sastanku će učestvovati ministri odbrane članica ODKB, generalni sekretar ODKB i načelnik Zajedničkog štaba ODKB.

Učesnice ODKB su Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija i Tadžikistan.

Izvor: Sputnik.rs

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva