:

:

TV Most

Foto: RIA Novosti

clock

Jun 06, 2023   17:18

0

130

Šojgu: Ruska vojska odbila pokušaj kontraofanzive Ukrajine

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da je ruska vojska u protekla tri dana zaustavila pokušaje dugo najavljivane ukrajinske ofanzive, nakon što su ukrajinske snage započele napade na sedam tačaka duž fronta na jugu Donjecke oblasti, i da je tokom borbi poginulo ili ranjeno više od 3.700 ukrajinskih vojnika.

On je dodao da prilikom napada, neprijatelj nije postigao svoje ciljeve i pretrpeo je značajne gubitke, prenosi RIA.

"Pokušaji napada su osujećeni, neprijatelj je zaustavljen, ruski vojnici i oficiri su pokazali hrabrost i herojstvo u borbama. Ponavljam, neprijatelj nije ostvario svoje ciljeve, pretrpeo je značajne i neuporedive gubitke", rekao je Šojgu.

Dodao je da je Ukrajina izgubila 3.715 ljudi za tri dana, kao i 52 tenka i 207 oklopnih vozila, dok je u istom periodu Rusija izgubila 71 vojnika, a 210 je ranjeno.

Šojgu je optužio Ukrajinu da je uništila branu Kahovka na jugu zemlje, rekavši da je to bila taktika da se Kijevu obezbedi pokriće za preraspoređivanje jedinica u regionu za ofanzivne operacije.

"Kijevski režim je počinio još jedan teroristički zločin: dignuta je u vazduh hidroelektrana Kahovka, što je dovelo do poplava velikog područja", rekao je on.

Istakao je da su ukrajinske snage izgubile više od 28 tenkova, uključujući osam Leoparda i tri tenka na točkovima AMKS-10, kao i 136 jedinica druge vojne opreme.

Dizanje brane Kahovka u vazduh je ukrajinski teroristički napad

Granatiranje HE Kahovka bilo je teroristički napad Ukrajine, i doveo je do poplava velikog područja, poručio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Večeras je kijevski režim počinio još jedan teroristički zločin: dignuta je u vazduh hidroelektrana Kahovskaja, što je dovelo do poplava velikih područja", rekao je Šojgu.

U saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, navodi se da su proboj brane i poplave koje su usedile bile dizajnirane da spreče napad Rusije u blizini Hersona, dok se Ukrajini omogući da 'prebaci jedinice i opremu sa fronta u Hersonu u zonu ofanzivnih operacija'.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici negiraju krivicu Kijeva i navode da je Rusija digla branu u vazduh. 

Izvor: T a n j u g

Sergej ŠojguRusijaUkrajina
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva