:

:

TV Most

clock

Decembar 14, 2022   10:58

0

170

Šolc: Pristupanje Zapadnog Balkana EU u interesu Nemačke

Nemački kancelar Olaf Šolc pozdravio je danas oživljavanje pregovora o pridruživanju Evropske unije (EU) sa zemaljama zapadnog Balkana i naglasio da je pristupanje balkanskih zemalja EU u interesu Nemačke.

„U našem nemačkom i našem evropskom interesu je da ostatak Balkana postane deo Evropske unije“, rekao je Šolc govoreći pred parlamentom u Berlinu, uoči jednodnevnog samita EU u Briselu.

Šolc je pohvalio odluku ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU da se Hrvatska primi u Šengen zonu i dodao da bi i Bugarskoj i Rumuniji trebalo odobriti da pristupe.

Šolc je pred nemačkim parlamentarcima istakao i da je EU jedinstvena u podršci Ukrajini i da pokušaji potkopavanja vrednosti Unije blokiranjem spoljnopolitičkih mera neće uspeti. 

„Svako ko misli da može da potkopa vrednosti EU, na koje se svaka država članica obavezala, blokiranjem njene spoljne i bezbednosne politike, neće uspeti“, rekao Šolc.

Šolc je kazao da će podrška Ukrajini, uključujući sankcije Rusiji, biti snažna i intenziva sve dok predsednik Rusije Vladimir Putin nastavi da ratuje protiv Kijeva.

Budimpešta je ranije ove nedelje odustala od prethodno uloženih prigovora na zajam EU Kijevu, nakon delimičnog odmrzavanja finansijske podrške Mađarskoj.

Izvor: T a n j u g

Zapadni BalkanŠolcEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva