:

:

TV Most

clock

Januar 13, 2024   16:17

0

59

Šolc upozorava na porast ekstremizma, poljoprivrednike poziva na kompromis

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas na smirenost i spremnost na prihvatanje kompromisa u trenutku dok se zemlja suočava sa protestima poljoprivrednika revoltiranih zbog plana za smanjenje subvencija za gorivo.

Poljoprivrednici su blokirali glavne puteve i zaustavili saobracaj širom zemlje svojim traktorima u okviru jednonedeljnih protesta protiv plana da se ukinu poreske olakšice na dizel koji se koristi u poljoprivredi, preneo je AP.

Oni su nastavili sa demonstracijama, iako je vlada izmenila prvobitni plan, rekavši da ce biti zadržano oslobađanje od poreza za poljoprivredna vozila i da smanjenje subvencija na dizel neće biti uvedeno u naredne tri godine.

Šolc je u video poruci rekao da je vlada prihvatila argumente poljoprivrednika i insistirao na tome da je napravila dobar kompromis, iako poljoprivrednici i dalje insistiraju na potpunom ukidanju smanjenja subvencija.

On je, takođe, rekao da ce zvaničnici razgovarati o tome šta još može da se učini da bi poljoprivreda imala dobru buducnost.

Plan da se ukinu poreske olakšice proizašao je iz potrebe da se popuni velika rupa u budžetu za 2024. godinu.

Protesti poljoprivrednika dolaze u trenutku dubokog opšteg nezadovoljstva Šolcovom vladom levog centra.

Šolc je priznao da zabrinutost prevazilazi poljoprivredne subvencije, rekavši da krize, sukobi i brige o buducnosti uznemiravaju ljude.

"Argumenti pripadaju demokratiji, ali znam i iz ličnog iskustva poslednjih meseci, da argumenti mogu da iscrpe ljude i podstaknu neizvesnost. Moramo biti bolji ove godine", naglasio je Šolc.

On je dodao da su kompromisi, takođe, suštinski deo demokratije.

Ali sada, kako je rekao, bes se namerno potpiruje, ekstremisti osuđuju svaki kompromis i na društvenim mrežama i truju svaku demokratsku debatu.

"Ovo je toksična mešavina koja mora da nas zabrine, kao što i mene veoma zaokuplja", rekao je on.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva