:

:

TV Most

clock

Maj 18, 2023   19:30

0

120

Šole i Eskobar: Odnos Beograada i Prištine prepreka prosperitetu Zapadnog Balkan

Budućnost zemalja Zapadnog Balkana je prioritet američke administracije, ali velika prepreka prosperitetu tog regiona je odnos Srbije i tzv. Kosova, rekli su danas specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole i izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom saslušanja pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata.

Šole je na saslušanju "Procena politike SAD prema Zapadnom Balkanu", rekao da je politika Vašingtona u Evropi bazirana na miru i prosperitetu, ali da je Zapadni Balkan deo slagalice koji nedostaje.

Istakao je da proces evrointegracija nije lak, ali da su zemlje u regionu prešle dugačak put i da im je potrebna pomoć Sjedinjenih Američkih Država.

Govoreći o odnosu Beograda i Prištine, Šole je rekao da je tzv.Kosovo jedan od najbližih saveznika Vašingtona, kao i da SAD podržavaju njegovo punopravno članstvo u međunarodnim organizacijama.

"Kosovo je suverena, nezavisna i demokratska država", tvrdi Šole.

Istovremeno, naveo je da SAD žele da prodube partnerstvo sa Srbijom, ali da to rade otvorenih očiju zbog "široko rasprostranjene korupcije, ruskih dezinformacija i teških istorijskih odnosa" dve zemlje.

Šole je dodao da je u američkom interesu da Srbija shvati svoj pun potencijal i da bude u bližim odnosima sa SAD i Evropskom unijom.

On je istakao da je neophodna implementacija ovogodišnjeg sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa, ali je naveo da je za tako nešto potrebna politička hrabrost.

"Sporazum je pravno-obavezujući. To smo rekli i Vučiću koji to nije negirao", rekao je Šole.

On je, međutim, rekao da ni Beograd, ni Priština ne rade preterano na implementaciji, kao i da odgovornost nije samo na jednoj strani.

Istakao je da će zbog toga biti pojačana diplomatska aktivnost SAD i EU.

Sa druge strane, istakao je da ima napretka kada je reč o implementaciji, jer su u maju počeli pregovori o formiranju Zajednice srpskih opština, ali i da je usvojena Deklaracija o nestalim osobama.

Poručio je da SAD neće prihvatiti ništa što na bilo koji način podseća na Republiku Srpsku u BiH.

On je dodao da uticaj Rusije u Srbiji nastavlja da usporava put zemlje ka Evropskoj uniji.

Odgovarajući na pitanje o pisanju Njujork tajmsa o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kriminalu u Srbiji, Derek Šole je rekao da je reč o "kredibilnom tekstu", kao i da "američki zvaničnici Vučiću ukazuju na problem sa korupcijom".

Međutim, Šole je istakao da korupcija nije problem samo u Srbiji, već u čitavom regionu Zapadnog Balkana i da upravo zbog korupcije zemlje regiona ne napreduju na putu ka Evropskoj uniji.

Izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je rekao da SAD moraju da rade sa evropskim partnerima kako bi vrata transatlantskih institucija ostala otvorena za zemlje regiona.

On je dodao da države moraju da sprovedu reforme, da se izbore sa korupcijom, ali i dezinformacijama i malignim uticajima.

Eskobar je takođe ukazao na neophodnost implementacije postignutog Briselskog sporazuma i dodao da bi njegova primena predstavljala veliki korak ka miru.

Na pitanje o tome da li bi Zajednica srpskih opština mogla da postane nova Republika Srpska, Eskobar je rekao da je formiranje ZSO obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, ali da će SAD pomoći da se ona pretvori u nešto što će ličiti na evropske modele.

Poručio je da formiranje Zajednice ne predstavlja ustupak Srbiji, već da će ona biti formirana u skladu sa "kosovskim ustavom", tako da će Srbi na KiM biti podvedeni pod "kosovski pravni sistem".

Komentarišući činjenicu da pet zemalja članica Evropske unije nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova, američki zvaničnici su rekli da nastavljaju da rade sa zemljama nepriznavačima.

Eskobar je istakao da čak i te zemlje traže punu implementaciju sporazuma o normalizaciji, kao i da bi njegova primena mogla da bude ključna za njihovo priznanje tzv. Kosova.

Američki zvaničnici su podržali "Otvoreni Balkan", kao i sve napore, u skladu sa evropskim standardima, kojim se jača otvoreno tržište.

Dodali su da je reč o dobroj inicijativi koja će dovesti do mnogo efikasnije saradnje zemalja članica.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, obojica zvaničnika su ukazala na visok stepen korupcije, ali i "secesionističku i antidemokratsku" politiku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Kako su naveli, SAD se protive svakom vidu potkopavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Dodali su da će Vašington nastaviti da uvodi sankcije onima koji rade protiv integriteta BiH i koji potkopavaju Dejtonski sporazum.

Obojica zvaničnika, međutim, istakla su da je važna činjenica ta da je u Bosni i Hercegovini i dalje mir.

Američki zvaničnici su zadovoljni načinom na koji su organizovani izbori u Crnoj Gori koji su, kako tvrde, pokazali da su građani te zemlje spremni da prevaziđu različitosti i da idu ka Evropskoj uniji.

Ukazali su da i u Crnoj Gori i dalje postoji veliki problem kada je reč o korupciji.

Istovremeno, naveli su da se nadaju da slobodnim i poštenim parlamentarnim izborima, ali i da će novi crnogorski lideri sprovesti reforme koje će im pomoći da napreduju na putu ka Evropskoj uniji.

Severna Makedonija i Albanija su NATO saveznici Vašingtona i partneri na putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rekli su Šole i Eskobar.

Istakli su da podržavaju članstvo dve zemlje u Evropskoj uniji, ali da Severna Makedonija mora da sprovede ustavne reforme koje se odnose na status bugarske nacionalne manjine.

Sa druge strane, ukazali su na iranske sajber napade na Albaniju zbog čega su SAD već izdvojile 50 miliona dolara za zaštitu sajber prostora u toj zemlji.

Tokom saslušanja u Senatu razgovaralo se o i uticaju Kine na Zapadnom Balkanu.

Gabrijel Eskobar istakao je da pretnja od kineskog "malignog uticaja" postoji u čitavom regionu, ali da je u Srbiji zabrinjavajuća i da SAD ohrabruju vlasti u Srbiji da se okrenu alternativama.

Zbog toga se, kako je rekao, sve više američkih kompanija otvara u Srbiji.

On je dodao da je Kina finansira veliki broj projekata, preko kojih vrši i politički uticaj, a da SAD moraju da budu agresivnije u širenju svog interesa koji podrazumeva da Srbija bude bliža EU i SAD.

Izvor: T a n j u g

KiMŠoleEskobardijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva