:

:

TV Most

clock

Mart 01, 2021   18:17

0

42

SOS telefon za novinare od danas u funkciji

Od danas je u funkciji besplatni SOS telefon na broju 0800 100 115 koji je namenjen svim novinarima koji smatraju da im je ugrožena bezbednost, saopštila je Vlada Srbije.

 

Ova usluga pokrenuta je u sklopu aktivnosti Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara koju je osnovala Vlada Republike Srbije, a na telefonske pozive odgovaraće pravnici koji imaju iskustvo u radu na slučajevima nasilja prema medijskim radnicima.

"Ovo je prvi korak u realizaciji planiranih aktivnosti na zaštiti novinara i povećanju bezbednosti. Na ovaj nacin ćemo pojednostaviti prijavljivanje pretnji i napada i dodatno informisati i edukovati novinare o ostvarivanju svojih prava”, rekao je član Radne grupe Veran Matić.

Telekom Srbija je donirao tehničku podršku, opremu i kapacitete, i obezbedio koordinaciju sa svim operaterima za ovaj besplatni servis, koji će biti dostupan 24 sata sedam dana u nedelji.

Svaki novinar koji oseti da mu je ugrožena bezbednost moći će preko ove podrške da dobije informacije o kvalifikaciji dela koje je učinjeno i pravnim postupcima koje treba da preduzme.

“Kompanija Telekom Srbija ustupila je besplatan broj i omogućila tehničku realizaciju. Verujemo da je ovo još jedan način da se zaštiti novinarska profesija u Srbiji”, rekao je Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije.

Novinari će dobijati informacije o kontakt tačkama u policiji i tužilaštvu koje su nadležne za region u kojem rade ili u kojem se dogodila pretnja ili nasilni akt.

Ako je reč o delima koji se ne gone po službenoj dužnosti, već po privatnim tužbama, novinari će dobiti informacije o načinu na koji se piše tužba, ili će biti upućeni na pravnu podršku u različitim udruženjima novinara, objašnjava se u saopštenju Vlade Srbije.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva