:

:

TV Most

clock

Maj 24, 2021   18:22

0

188

Sosa: Rast BDP Srbije u prvom kvartalu 1,2 odsto, više od očekivanog

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu u Beogradu da se srpska ekonomija prilično dobro nosila sa kovid krizom i da je, prema preliminarnim procenama, u prvom kvartalu rast BDP-a bio 1,2 odsto, što je dosta bolje od očekivanog.

Sosa je na prvom panelu "Wester Balkans: Post - Covid Economic Outlook" rekao da je Srbija imala pad BDP-a u 2020. od svega oko jedan odsto, što je jedna od najmanjih kontrakcija u Evropi.

Sosa je kazao da je taj pad manji nego u zemljama regiona.

Objašnjava da je Srbija bolje prošla od drugih zemalja iz više razloga, a svakako da su među njima to što je, pored preduzetih mera za podršku privredi i građanima, Srbija imala rast veći od šest odsto i u prvom kvartalu 2020. rast od oko pet odsto.

Takođe, Sosa navodi da je srpski BDP tako strukturiran da pandemija nije pogodila mnogo određene sektore koji su bili najviše na udaru u drugim zemljama, kao što je turizam, te da su drugi sektori značajni za srpski BDP imali rast.

"Prvi kvartal u Srbiji je bio bolji od očekivanog, prema prema preliminarnim procenama ostvaren je rast od 1,2 odsto", kazao je Sosa dodajući da je MMF revidirao procenu sa pet na šest odsto.

Dodaje, međutim da MMF i dalje vidi razlike u tim procenama, kao što su eksterni šokovi i nesigurnost zbog pandemije, zatim stanje ključnih ekonomskih partnera Srbije i kakva će biti situacija nakon isteka mera podrške.

Novi aranžman MMF-a sa Srbijom u drugoj polovini juna

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je danas Tanjugu da bi novi savetodavani aranžman sa Srbijom trebalo da bude odobren i potpisan u drugoj polovini juna.

"Očekujemo da novi Instrument za koordinaciju politika - PCI bude razmatran i odboren od strane izvršnog odobra MMF u drugoj polovini juna", rekao je Sosa na Kopaonik biznis forumu.

Kaže da je glavni cilj novog savetodavnog aranžmana sa Srbijom, posle onog koji je istekao u januaru ove godine, da dalje podrži makroekonomsku politiku Srbije i njen oporavak posle pandemije.

Takođe, taj aranžman treba da osigura strukturne institucionalne reforme potrebne za veći, zeleniji i održiviji privredni rast Srbije.

MMF je spreman da podrži srpske vlasti u sprovođenju tih reformi, poručio je Sosa u izjavi za Tanjug.

Vlada Srbije i MMF dogovorili su u aprilu novi aranžman koji neće podrazumevati finansijsku podršku već ce biti isključivo savetodavnog karaktera i trajaće dve i po godine.

Rast inflacije u Srbiji privremenog karaktera

Rast inflacije u Srbiji u martu i aprilu 2021. je privremenog karaktera i iza njega stoje sezonski faktori, odnosno povećanje cena sezonske robe, izjavio je danas Sebastijan Sosa, šef beogradske kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ipak, stopa inflacije u Srbiji je ostala ispod centralne vrednosti Narodne banke Srbije od 3,0 procenta, rekao je Sosa je u izjavi novinarima na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu, koji se zbog epidemiološke situacije održava u virtuelnom formatu, i uz ograničen broj učesnika u beogradskom hotelu Metropol.

On je podsetio da je tokom tri meseca, do februara 2021. godine, inflacija u našoj zemlji bila čak ispod donje granice predviđenog odstupanja od 1,5 procentnih poena od ciljane vrednosti NBS koja iznosi 3,0 posto.

"Imajući u vidu da je stopa bazne inflacije i dalje niska, procenjujemo da će se u narednim mesecima inflacija u Srbiji kretati u donjoj polovini ciljanog koridora NBS od 3,0 posto (plus/minus 1,5 odsto)", dodao je Sosa.

Komentarišući potencijalne rizike, šef Kancelarije MMF-a u Srbiji je ocenio da postoje eksterni rizici te da bi eventualni oštar rast potrošačkih cena u evrozoni mogao da utiče na rast inflacije u našoj zemlji.

Izvor: Танјуг

MMFSosarast BDP-aSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva