:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

April 15, 2021   9:26

0

172

Spahiu: Nastup Gervale na sednici SB UN potpuni krah nove kosovske vlade

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu u izjavi za Kosovo Onlajn navodi da je prvo međunarodno pojavljivanje kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale bilo neozbiljno, ocenjujući da je na sednici Saveta bezbednosti UN i Beogradu i Prištini jasno stavljeno do znanja da je nastavak dijaloga neophodan.

Prema rečima Spahiua, Kosovo je na poslednjoj sednici SU UN bilo loše predstavljano.

"Ministarka spoljnih poslova Kosova je napravila grešku time što je iza sebe držala zastave NATO i Evropske unije, znajući da Kosovo nije član ni jedne od pomenutih organizacija, iako teži ka tome. Ruski ambasador je reagovao na taj postupak kosovske ministarke, to je jedna velika greška koja dokazuje nezrelost ljudi koji vode institucije na Kosovu", kaže Spahiu.

Gervala je prema rečima Spahiua bila skoncentrisana na nebitna, interna pitanja, koja nisu tema spoljne politike Kosova.

"Ona nije dalvala intervju pred novinarom, na ovoj sednici vreme je ograničeno i ima puno bitinijih tema o kojima treba da priča predstavnik države. Njeno predstavljanje pred Ujedinjenim nacijama po meni je potpuni krah nove kosovske vlade u spoljnoj politici", kazao je Spahiu.

On je ukazao da je krajnje vreme da Kosovo i Srbija krenu u pravcu normalizacije odnosa, što su i preporuke učesnika sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Trajni mir, stabilnost i socijalno-ekonomski razvoj zavise od održivog napretka u dijalogu usmerenog na normalizaciju odnosa, stoji, između ostalog, u izveštaju generalnog sekretara UN", podseća Spahiu.

On takođe dodaje da nema velika očekivanja u narednom od dijaloga Srbije i Kosova.

"Sudeći po izreci ‘Ako se po jutru dan poznaje’ onda nemamo dobre nagoveštaje. Dijalog Kosova sa Srbijom se mora shvatiti kao nacionalni interes, a ne kao pritisak medjunarodne zajednice na neku nepoželjnu stvar. To isto mora da shvati i Beograd, oni se ponašaju tako kao da jedan deo medjunarodne zajednice želi da im oduzme Kosovo, ta cinjenica ide na štetu Beograda, jer 22. godine ne uspeva da shvati jednu realnu činjenicu", zaključuje Spahiu.

Izvor: Kosovo online

KiMSpahiuSB UNdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva