:

:

TV Most

Foto: RKP

clock

Novembar 20, 2019   21:00

0

277

Spahiu: Pitanje kosovske nacije ne bi trebalo ni postavljati

Analitičar Nedžmedin Spahiu izjavio je, da pitanje postojanja kosovske nacije nije suvišno ako se postavi u međunarodnoj dimenziji, pošto prema njegovim rečima, više od polovine svetskih nacija priznaje Kosovo, prenosi Kljan Kosova.

„U kontekstu Kosova, to pitanje se ne sme postavljati. Trebalo bi da se osudi svaki medij koji dovodi u pitanje postojanje nacije, jer to dovodi u pitanje postojanje nacije koju je Džordž Buš priznao”, poručio je analitičar.

Prema njegovim rečima, kosovska i albanska nacija pripadaju istom obrascu, pripadnici kosovske nacije su Albanci kosovske nacije.

Dodao je da je Marti Ahtisari definisao da „Kosovo mora imati svoje nacionalne simbole“, a kako navodi, podrazumeva se da je  Ahtisari govorio o nezavisnom Kosovu.

Spahiu je istakao da su SAD odlučile da priznaju Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Prema njegovim rečima, nacija i država su međusobno povezane kao preduzeće i preduzetnik, narod je vlasnik države i svaka država ima svog vlasnika, a taj vlasnik je nacija.

„Vlasnici nacije Kosova su kosovski Albanci. Preševski Albanci su manjina, kad sam bio u Bujanovcu,pitali su me zašto mi nismo nacija? Rekao sam im zato što nemate nacionalni stadion, nacionalnu biblioteku… Nacija nije u tome na kom jeziku govorite, već u onome što odlučite za svoja prava. Albanci u Preševskoj dolini uživaju prava koja im Beograd daje. Dok kosovski Albanci sami utvrđuju svoja prava “, poručio je analitičar.

Takođe, istakao je da bi Kosovo trebalo da se pridruži Albaniji ,ukoliko ne bi bilo kosovske nacije.

„Ne bi trebalo da na Kosovu imamo iste nacionalne simbole sa Albanijom ili sa bilo kojom drugom državom”, naveo je on.

 „Ako ne želimo da budemo u Ujedinjenim nacijama i ne želimo da igramo u FIFA, onda uopšte nismo trebali da proglašavamo nezavisnost, već da se pridružimo Albaniji, a ona to nije htela, nije se bar izjasnila želi li to ili ne, nego je rekla da je zadovoljna kosovskom nezavisnošću”, istakao je Spahiu.

Izvor: Kosovo online/Klan Kosova

KiMSpahiu
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva