:

:

TV Most

Foto: Radio Kontakt plus

clock

Decembar 26, 2020   11:05

0

190

Spahiu: Samoopredeljenje će uz Osmani imati dovoljno glasova

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu ocenio je danas da Samoopredeljenju uz Vjosu Osmani neće biti potrebna koalicija za formiranje vlade, a smatra i da će na predstojećim parlamentarnim izborima rezultati Demokratskog saveza Kosova i Demokratske partije Kosova biti prepolovljeni.

“I DPK i DSK će biti prepolovljeni u odnosu na prošlogodišnje izbore. Isa Mustafa se ponaša bahato izjavama da neće praviti predizborne koalicije, a sa druge strane puno će se osetiti nedostatak osnivača DPK, jer niko ne može lako zameniti lidere", rekao je Spahiu za Kosovo Onlajn.

Kao primer izneo je činjenicu da je DSK bio prepolovljen kada je umro Ibrahim Rugova, ali je ukazao da su oni imali ideologiju za razliku od DPK koji, kako kaže, to nema.

"Treba uzeti u obzir i to da će mnogi pokušati da nađu utočiste u pobedničkoj stranci kako bi ostvarili svoje povlastice”, navodi Spahiu.

Podseća da DSK još nije doneo konačnu odluku ko će biti kandidat za premijera i nosilac izborne liste za nove izbore, ali to kako kaže neće imati veliki značaj na političkoj sceni Kosova.

“I kad objave svog kandidata, to će biti puka formalnost jer po svemu sudeći Samoopredeljenje će pobediti i taj kandidat neće imati mnogo veliku ulogu, osim toga da će on unutar stranke ojačati”, ocenjuje Spahiu.

Članovi predsedništva Pokreta Samoopredeljenje nemaju jedinstven stav o tome sa kojom bi strankom ta partija eventualno mogla da napravi koaliciju, što je prema rečima Spahiua dokaz da su u ovoj stranci zastupljena različita ideološka shvatanja.

On smatra da će uz Vjosu Osmani, Samoopredeljenje ostvariti dovoljan broj glasova potreban za formiranje kosovske vlade.

“S kim će Samoopredeljenje biti u koaliciji zavisiće od Aljbina Kurtija. Najviše će doći u obzir stranka koja će im biti odgovarajuća za izbor predsednika. Za izbor vlade njemu neće biti potrebna koalicija osim manjinskih zajednica. Podrazumeva se i to da će unutar njegove liste biti i Vjosa Osmani, a ukoliko se to ne dogodi, ne verujem da će ostvariti potreban rezultat”, kaže Spahiu.

Izvor: Танјуг

KiMSpahiuSamoopredeljenjeOsmaniizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva