:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 03, 2020   10:34

0

78

Špan: Lek će biti pre vakcine na tržištu

Ministar zdravlja Nemačke Jens Špan izrazio je nadu da će u lečenju Kovid-19 uskoro moći da se koriste lekovi sa ciljanim dejstvom, jer će se, kako je uveren, u svakom slučaju na tržištu pre vakcine pojaviti lek.

 

"Postoje prve naznake da određeni lekovi, čini se, pomažu", kazao je Špan Bildu i dodao da bi što pre trebalo sprovesti studije.
Međutim, ukazao je da se mora voditi računa jer i pacijenti moraju biti zaštićeni, budući da svaki lek ima i nus pojave.
Špan je istakao da u Nemačkoj već postoji niz studija, a tako i o "starom“ leku protiv maralije "Resohinu" farmaceutskog koncerna "Bajer".
"Razvoj vakcine je izazovniji. Lek protiv malarije znamo već godinama i decenijama. Tu znamo delovanje i nus pojave", kazao je Špan, dodajući da to sada mora biti analizirano i za lečenje korona virusa.
Kad je reč o proizvodnji vakcine, govori se o više meseci, a ne samo par meseci. "Bio bih najsrećniji ministar zdravlja sveta ako bi u tri do šest meseci imali vakcinu. Ali sam realista i dovoljno su me savetovali stručnjaci da znam da to može trajati i 12 meseci. Zbog toga u politici ne smemo buditi lažne nade”, naglasio je Špan.
"Bajer“ je saopštio da u Evropi treba stvoriti mogućnosti za proizvodnju hlorokina, koji može biti važan u borbi protiv virusa korona.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva