:

:

TV Most

clock

April 21, 2016   12:05

0

134

Španija spremna da pomogne Srbiji u razvoju agrara

Mate je, kako je saopšteno iz španske ambasade, rekao da je Španija spremna da pruži podršku i prenese svoja iskustva i znanja u toj oblasti, kako bi Srbija iskoristila svoje potencijale i dostigla evropske standarde.

Najnovija tehnološka dostignuća u oblasti poljoprivrede Španija će predstaviti na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji će se održati od 14. do 20. maja.

Na sajmu će biti predstavljeni najvažniji aspekti poljoprivredne proizvodnje - plastenici, silosi, prihrana, oprema za štale i stočarstvo (84, hranilice i grejanje), sistemi za navodnjavanje, najsavremeniji sistemi za zaštitu od mraza, kao i mašine za proizvodnju kartonskih kutija.

Na vodećoj regionalnoj poljoprivrednoj smotri u Novom Sadu će, kako najavljuju iz Ambasade Španije, učestvovati sedam španskih kompanija - Control Helades, Hefe Feritilizantes, Invernaderos Ima, Irconfort, Javier Camara, Silos Cordoba i Tecnobox.

Španija je, zahvaljujući modernizaciji u oblasti poljoprivrede, postala jedan od evropskih, ali i svetskih lidera u tom sektoru. U toj zemlji se poljoprivredom bavi milion ljudi, registrovano je isto toliko farmi a, kako se navodi u saopštenju, iskorišćeno je 24,8 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

Prema Mateovim rečima, tajna uspeha španskih poljoprivrednika je u navodnjavanju i modernoj poljoprivrednoj mehanizaciji.

Od ukupnog upotrebljivog zemljišta, čak 3,6 miliona hektara zemlje se navodnjava, što je zahtevalo modernizaciju irigacionih sistema.

Danas Španija ima više od 40 proizvođača opreme i sistema za navodnjavanje i još toliko kompanija za projektovanje i montažu, sa ukupnom prodajom od više od dve milijarde evra, a 40 odsto ove proizvodnje se izvozi u više od 70 zemalja.

Španija je vodeća evropska zemlja i u plasteničkoj proizvodnji. Takođe, španske kompanije se već više od pola veka bave projektovanjem, proizvodnjom i podizanjem silosa, a do danas je razvijeno više od 20 različitih tipova silosa.

Upravo su španske kompanije bile pioniri u uvođenju podzemnih silosa za proizvode kojima su potrebni posebni uslovi što se tiče temperature i vlage, kao i visećih silosa koji omogućavaju lakši istovar.

Srbija je prošle godine uvezla industrijsku opremu i mašine iz Španije u vrednosti od 7,9 miliona evra, ali se više od toga iz Španije uvozilo meso, proizvodi automobilske industrije, odeća i riba, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva