:

:

TV Most

clock

Mart 13, 2019   19:38

0

219

SPC poziva patrijarha Vartolomeja da revidira odluku o ukrajinskoj crkvi

Sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je u sredu patrijarha Vartolomeja da revidira svoje dosadašnje odluke u vezi sa crkvenom krizom u Ukrajini i sve vrati na pređašnje stanje jedinstva svetih pomesnih crkava.

U saopštenju SPC dostavljenom medijima, Sinod SPC ukazuje da ništa nije nužnije ni dragocenije od "ljubavi, mira i jednomislija među braćom", te podseća da je SPC prva među autokefalnim Pravoslavnim crkvama, zvanično, na najvišem nivou, još u novembru prošle godine reagovala na nameru carigradskog patrijarha.

Podseća se da je Carigradski patrijarh dao sebi za pravo da po svom nahođenju i samovlasno, kao „prvi bez jednakih", a ne kao „prvi među jednakima", što je inače vekovno pravoslavno eklisiološko i kanonsko načelo, „rešava" i „reši" crkvene probleme na tlu Ukrajine.

Sinod opširno podseća da je SPC u više navrata apelovala na patrijarha Vartolomeja da ne žuri i da u bratskom dijalogu sa Ruskom pravoslavnom crkvom i savetujući se sa ostalim crkvama, stvarno pomogne da se ta kriza reši, ali su, nažalost, kako kažu, svi ti apeli i molbe ostali bez odgovora.

Navode i da je o svim koracima i stavovima SPC svaki put obaveštavala sve sestrinske pomesne crkve. A stavovi SPC su da ne priznaje nekanonsko ulaženje patrijarha carigradskog u kanonski prostor najsvetije Ruske crkve budući da se Kijevska mitropolija ni na koji način ne može poistovetiti sa današnjom tzv. ,,ukrajinom", koja obuhvata i desetine drugih eparhija.

Ne priznaje veštačku „konfederaciju" ukrajinskih raskolničkih grupacija proglašenu za „autokefalnu Crkvu Ukrajine", jer je to kanonski nepostojeća Crkva silom nametnuta. SPC ne priznaje ni kijevski - tobože „ujediniteljski" - sabor, na kojem nijedan arhijerej kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve nije uzeo učešća.

Ne priznaje raskolničku jerarhiju za pravoslavnu jerarhiju ni raskolnički klir za pravoslavni klir budući da su pripadnici Denisenkove grupacije svoju ,,crkvenu ipostas" stekli od jednog raščinjenog, ekskomuniciranog i anatemi podvrgnutog arhijereja, a da pripadnici Maletičeve sekte nemaju ni apostolsko prejemstvo ni sveštenstvo uopšte.

I najzad, SPC je, kažu, silom prilika, prinuđena da svojim visokopreosveštenim i preosveštenim jerarsima i časnim kliricima preporuči da se klone liturgijskog i kanonskog opštenja ne samo sa Epifanijem Dumenkom i njegovim sledbenicima nego i sa arhijerejima i kliricima koji im saslužuju, saopštieno je Sinoda SPC. U prilogu saopštenju Sinoda pojašnjenje je priložio vladika bački Irinej, koji odgovara na mnoga pitanja da li sve to znači da SPC prekida komunikaciju sa patrijarhom Vaseljenskim i Carigradskom patrijaršijom.

Zbog pogrešnog tumačenja da je ta komunikacija prekinuta, vladika Irinej kaže da se opštenje među crkvama ne prekida tek tako, da ga je lako, kaže, prekinuti, ali mnogo teže ga je ponovo uspostaviti. Vladika Irinej ističe da nema pomena o prekidu opštenja sa Carigradom.

Napominje da opštenje sa Carigradom nije prekinula do kraja ni Moskovska patrijaršcija, tako što je, kako kaže, bar delimično, zadržala kontakte sa Svetom Gorom, u prvom redu sa manastirom Svetog Pantelejmona. Vladika Irinej napominje da uostalom i u samoj Carigradskoj patrijaršiji ima istaknutih arhijereja i teologa koji nisu saglasni sa akcijom patrijarha Vartolomeja u Ukrajini.

Istovremeno, međutim, ukazuje vladika Irinej, ne može se prenebregnuti opšteobavezujuća kanonska norma da nema opštenja sa izopštenima, što će reći sa onima koji su dobrovoljno i samovoljno lišili sebe blagodatne zajednice.

Stoga SPC preporučuje svojim jerarsima i kliricima da se klone opštenja sa onima koji su u očiglednom kanonskom problemu. Uostalom, napominje vladika, tako krupna, teška i dalekosežna odluka kakva bi bila odluka o prekidu opštenja izlazi iz okvira nadležnosti Sinoda i nju može doneti samo Sabor svih arhijereja.

Izvor: Танјуг

SPCukrajinska crkva
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva