:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2021   19:42

0

140

Specijalizovano tužilaštvo: Suđenje Tačiju i drugima započinje u septembru

Kroz podnesak upućen pretpretresnom sudiji u vezi sa trećom konferencijom o napretku predmeta protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, Specijalizovano tužilaštvo ponovo je izjavilo da je početak suđenja bivšim liderima OVK u septembru ove godine, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Specijalizovano tužilaštvo je ovde i ranije opisalo proaktivan i rigorozan pristup prema obelodanjivanju dokaza, način koji će omogućiti da suđenje započne u septembru 2021. godine", navodi se u pismu.

Dodaje se da se taj režim podnošenja zahteva preduzima u interesu ispunjavanja zakonskih obaveza pravičnog i brzog datuma suđenja. Prema Tužilaštvu, propisani raspored omogućava višemesečnu pripremu odbrane i preliminarnu istragu na jasno definisanom slučaju, uz istovremeno prepoznavanje osnovnih interesa žrtava i svedoka i pravde, u smanjenju rizika od mešanja i pretnji u produženom pretkrivičnom periodu .

"Međutim, odbrana je više puta pokušala da okarakteriše vremenski okvir kao pokušaj podrivanja poštenog suđenja, tvrdeći da suđenje nije moglo da počne najmanje 18 meseci od početka 2021, a verovatno ni duže", kaže se u pismu Specijalnog tužilaštva.

Inače, u četvrtak 11. februara se očekuje održavanje treće konferencije o napretku sudskog postupka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Selimija, Jakupa Krasnikija u Hagu.

Predviđena konferencija bi treba da počne u 11 sati, i, kako je navedeno na zvaničnoj veb stranici Specijalizovanih veća, ukoliko nije drugačije naznačeno, javne rasprave se emituju preko interneta sa zakašnjenjem od 45 minuta.

Konferencija o napretku sudskog postupka predviđena je pravilom 96 Poslovnika o radu i dokazima specijalizovanih komora Kosova (DHSK).

Prva konferencija o napretku slučaja održana je 18. novembra.

Inače, 9. novembra, u svojim prvim nastupima, Jakup Krasnići i Hašim Tači izjasnili su se da nisu krivi po optužbama protiv njih. Isto je izjavio Veseli u svom izlaganju 10. novembra, kao i Selimi 11. novembra.

Optužnica protiv Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija potvrđena je 26. oktobra 2020.

Prema optužnici, najmanje između marta 1998. i septembra 1999. godine, Tači,Veselji, Seljimi, Krasnići i drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata imali su zajednički cilj da obezbede i izvrše kontrolu nad celim Kosovom, metodama koje uključuju zastrašivanje, zlostavljanje, nasilje i nezakonito uklanjanje onih koji se smatraju protivnicima.

Izvor: Kosovo online/Ekonomia online

KiMSpecijalni sud za OVKTačiVeseljiKrasnićiSeljimi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva