:

:

TV Most

clock

Oktobar 23, 2019   10:34

0

218

Specijalni sud istražuje aranžman Kancelarije za pomoć optuženima sa Džefrijem Najsom

Specijalni sud za zločine OVK istražuje rad Kancelarije za pravnu pomoć optuženima i osumnjičenima pred tim sudom, posebno u slučaju učešća advokata Džefrija Najsa u odbrani bivšeg čelnika OVK Samija Ljuštakua, javila je prištinska KTV.

Driton Ljajci, šef Kancelarije, januara ove godine učestvovao je u sesiji saslušanja Samija Ljuštakua od strane specijalnih tužilaca, a prema rečima njegovog advokata Artana Čerkinija, on je tu bio kao prevodilac između Ljuštakua i advokata Džefrija Najsa.

Advokat Čerkini je, kako je preneo portal Kosovo onlajn, rekao da Specijalno tužilaštvo pored ispitivanja same uloge Kancelarije, sumnja i na "neke njene isplate" u cilju zaštite potencijalno optuženih osoba.

Kako piše "Koha", vlada u Prištini, konkretnije kancelarija na čelu sa Ljajcijem, nema pravo da u ovoj fazi izvrši bilo kakve isplate zasnovane na zakonu o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci potencijalno optuženim osobama u Specijalnom sudu.

Ovaj zakon, posebno član 3, predviđa da svi okrivljeni imaju pravo na pomoć radi pokrivanja troškova odbrane, dakle nakon podizanja optužnice, ali ne i u fazi istrage ili ispitivanja.

Početkom godine, Ljajci je u izjavi za T7 priznao da su dobili zahtev za plaćanje advokata Džefrija Najsa, iako Sami Ljuštaku nije optužen ni sada a to nije bio ni u januaru, već je jedino osumnjičen od strane Specijalnog suda.

Izvor: Танјуг

KiMSpecijalni sud za OVKDžefri NajsKancelarija za pravnu pomoć optuženima
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva