:

:

TV Most

clock

Oktobar 07, 2020   22:15

0

155

Specijalni sud ne poriče da je optužnica protiv Tačija i Veseljija možda već potvrđena

Optužnica Specijalnog tužilaštva protiv predsednika privremenih institucija u Prištini Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija čeka na potvrdu ili odbijanje od 24. aprila. Predpretresni sudija Nikolas Giju ima još 17 dana da je potvrdi ili odbije.

Specijalizovana veća u Hagu danas nisu potvrdila niti demantovala da li su optužnice protiv Tačija i Veseljija za ratne zločine procesuirane.

U odgovoru za Gazeta Ekspres, iz Specijalizovanih veća kažu da se optužnica može potvrditi i ne objaviti odmah, ne želeći da preciziraju da li je isto pravilo primenjeno u slučaju Tačija i Veseljija.

„Dok optužnica ne bude objavljena u javnosti, ona ostaje poverljiva, zajedno sa postupcima za njeno razmatranje. Sudija za prethodni postupak, u zavisnosti od specifičnosti pojedinačnog slučaja, ima rok do šest meseci da donese odluku da li će odbaciti ili potvrditi optužnicu. Pravila istovremeno predviđaju niz scenarija koji bi mogli rezultirati potvrđenom optužnicom da bi ona bila objavljena kasnije od roka od šest meseci nakon podnošenja“, navodi se u  odgovoru portparolka Specijalizovanih veća Angela Griep.

Specijalizovana veća navode pravilo prema kojem pretpretresni sudija može u nekim slučajevima naložiti da se potvrđena optužnica ne objavljuje za određeno vreme.

„Na primer, pravilo 88 predviđa da pretpretresni sudija može narediti privremeno neobjavljivanje potvrđene optužnice iz bezbednosnih razloga ili da bi izbegao prekide u postupku. U svakom slučaju, potvrđena optužnica biće objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred sudom“, kaže se u odgovoru Specijalizovanih veća.

S druge strane, iza saopštenja od 24. juna stoji Specijalno tužilaštvo, gde je javno objavilo da su u Specijalizovanim većima podigli nepotvrđenu optužnicu protiv Tačija, Veseljija i još 11 osoba.

„Pitanje potvrđivanja optužnice stvar je Specijalizovanih veća i pretpretresnog sudije. KST ne daje više detalja od onoga što je rečeno u izjavi od 24. juna“, rekao je za Gazeta Ekpres Kristofer Benet iz Kancelarije specijalnog tužioca.

Hašim Tači i Kadri Veselji, odlučili su da ćute ovih dana kada nema mnogo vremena da odluče da li će biti uklonjena sumnja da su počinili navodne zločine ili će biti prinuđeni da putuju u Hag radi suđenja.

Predsedništvo i DPK nisu odgovorili na pitanja lista Gazeta Ekspres da li su njihovi lideri dobili neko obaveštenje iz Haga.

Kancelarija specijalnog tužioca (KST) 24. aprila, podnela je Specijalizovanim većima Kosova optužnicu u deset tačaka, u kojoj su Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi optuženi za čitav niz zločina protiv čovečnosti, i ratne zločine, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da su Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi krivično osumnjičeni i odgovorni za približno 100 ilegalnih ubistava.

Zločini predstavljeni u optužnici koju je podigao specijalni tužilac uključuju stotine identifikovanih žrtava kosovskih Albanaca, Srba i Roma, kao i političke protivnike.

U saopštenju za medije specijalni tužilac je rekao da je optužnica rezultat duge istrage i dokazuje odlučnost da može da dokaže sve iznete optužbe.

Ono što je već poznato jeste da francuski sudija Specijalizovanih veća Nikolas Giju razmatra optužnicu da bi do 24. oktobra odlučio da li će potvrditi optužbe.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMTačiVeseljiSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva