Specijalni sud: Optužnice se mogu potvrditi i nakon šest meseci

:

:

TV Most

clock

Avgust 04, 2020   14:22

0

36

Specijalni sud: Optužnice se mogu potvrditi i nakon šest meseci

Specijalno tužilaštvo u Specijalnom sudu podnelo je prve optužnice i ispitalo više od 200 bivših pripadnika OVK, piše Indeksonlajn.

Među osobama koje su saslušane i pozvane da se pojave pred međunarodnim tužiocima u Hagu, su i lica koja su saslušana na KiM.

Indeksonlajn je poslao pitanja Specijalnom sudu kako bi saznao da li će optužnice, nakon šest meseci, biti odbačene ili potvrđene.

U odgovoru se navodi da je Specijalizovano tužilaštvo podiglo optužnicu u februaru ove godine i jednu u aprilu, a ne u januaru kako su neki mediji pisali.

"Predsednik Specijalnog suda odredio je sudiju za prethodni postupak koji će pregledati optužnice. Prema Pravilniku o postupku i dokazima, sudija za prethodni postupak mora da donese odluku u roku od šest meseci da li će potvrditi ili odbaciti optužnicu, u zavisnosti od specifičnosti pojedinog slučaja", navodi se u odgovoru Suda.

Dodaje se da, Pravilnik o postupku i dokazima takođe predviđa niz scenarija koji mogu da rezultiraju objavljivanjem potvrđene optužnice nakon više od šest meseci nakon što je podneta sudijama za prethodni postupak. Na primer, pravilo 88 predviđa da sudija za prethodni postupak može da naredi privremeno neotkrivanje iz bezbednosnih razloga ili da izbegne bilo kakvo prekidanje postupka, navode u odgovoru.

Prema istim navodima potvrđena optužnica će biti objavljena kada sudija presudi da je neophodno, najkasnije nakon početnog pojavljivanja optuženog pred sudom.

Sve dok optužnica ne bude objavljena, bilo koji postupak pred sudijom za prethodni postupak strogo je poverljiv.

Indeksonlajn podseća da je 24. juna, Specijalno tužilaštvo sa sedištem u Hagu objavilo obaveštenje o podnošenju optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika tzv. Kosova, Hašima Tačija i predsednika Demokratske partije Kosova, Kadrija  Veseljija.

Izvor: Kosovo online/Indeksionline

KiMSpecijalni sud za OVKoptužnice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva