:

:

TV Most

clock

Novembar 05, 2019   12:34

0

114

Specijalni sud poslao više od 100 poziva bivšim članovima OVK

Specijalni sud je, prema nezvaničnim informacijama, poslao više od 100 poziva bivšim borcima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koji još ne znaju u kojem su svojstvu pozvani, kao svedoci ili osumnjičeni, prenosi Gazeta Ekspres.

Dok nastavlja sa pozivima, Specijalni sud još nije obelodanio imena pozvanih i početak ispitivanja.

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj, rekao je da će Specijalni sud poslati još poziva bivšim članovima OVK i dodao da će određeni broj njih biti optužen.

Bljakaj je, u intervjuu za portal Arbreš info, govorio o Specijalnom sudu i ratnim zločinima na Kosovu.

“Verujem da će biti još poziva. Ali javnost ne zna za sve pozive, možda je bilo poziva, ali nisu objavljeni. Siguran sam da neće biti optuženi svi pozvani. Neki od njih će biti svedoci, neki osumnjičeni”, rekao je on.

Bljakaj je prokomentarisao način na koji su dotične osobe pozvane i istakao da ne postoji poseban poslovnik o tome kako ih treba pozvati.

Takođe, Blakaj je naglasio da je identifikovano i u toku je verifikacija 13.535 ljudi ubijenih i nestalih tokom rata na Kosovu.  

“Oko 10.000 bili su Albanci, više od 2.000 bili su vojnici, dok je 8.000 civila ubijeno i nestalo na Kosovu”, precizirao je on.

Bljakaj naveo da je tokom i posle rata na Kosovu ubijeno i nestalo 2.200 Srba i dodao da je zbog ubistva više od 13.000 ljudi, samo 41 osoba osuđena za ratne zločine na Kosovu.

“Velika većina onih koji su počinili zločine je na slobodi i nije dobila kaznu koju zaslužuju. Do sada je 41 osoba osuđena. Većina osuđenih bili su Albanci. Na Kosovu je 16 osoba osuđenih za ratne zločine na Kosovu”, rekao Bljakaj.

Izvor: Kosovo online/Gazetaexpress

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva