:

:

TV Most

clock

Septembar 26, 2019   20:52

0

195

Specijalni sud u Hagu saslušao oko 100 osoba

Prema podacima Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) od decembra 2018. godine do danas, Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu u Hagu saslušalo je oko 100 osoba. Stručnjaci međunarodnog krivičnog prava ocenjuju da ovo tužilaštvo radi sa povećanom dinamikom.

Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Hisni Gucati izjavio je za Radio Slobodna Evropa da su većina saslušanih do sada, tokom rata bili civili.

„Prema prijavama pristiglim u našu organizaciju, Specijalni sud do sada je pozvao oko 100 osoba, od kojih su neki pozvani u svojstvu svedoka, međutim ima i onih koji su pozvani u svojstvu osumnjičenih. Od ovog broja sedam pozvanih su bili deo rata", izjavio je Gucati.

Dodaje da ne postoje precizni podaci o broju osoba koje je Specijalno tužilaštvo pozvalo u svojstvu svedoka i onih koji su pozvani kao osumnjičeni.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, počeo je sa radom jula 2017. godine, ali tek u decembru 2018. Specijalno tužilaštvo je počelo sa saslušanjima. 

Do sada, Kancelarija specijalnog tužioca nije odgovarala na pitanje RSE o tačnom broju intervjuisanih osoba, u kojem svojstvu su bili saslušani i kako i kada se mogu očekivati prve optužnice.

Ismet Salihu, profesor međunarodnog krivičnog prava, kaže za RSE da se dinamika saslušanja u poslednjih devet meseci povećala i da se sada očekuje da Specijalni sud podigne prve optužnice.

„Jasno je da se dinamika pojačala, što znači da će ovaj sud uskoro, takođe, podići optužbe protiv onih za koje se tvrdi da imaju dokaze, činjenice i argumente. To je povezano sa dosadašnjim radom, i drugo, onima koji imaju pozivnice, najbolje je da ih ne odbiju“, naglašava Salihu.

Predsednik Organizacije ratnih veterana OVK Gucati kaže da su do sada samo dve osobe odbile da odgovore na poziv Suda.

Prema njegovim rečima, Remzi Šalja iz opštine Suva Reka odbio je takav poziv, dok su drugu osobu uspeli da ubede da se odazove sudskom pozivu.

„Remzi Šalja iz Suve Reke je učesnik rata sa nadimkom„ Crvena jabuka “, on je  odbio poziv. Drugi koji je odbio poziv je Baškim Gaši. Međutim Gaši se uverio nakon razgovora da je bolje da se odazove sudu," rekao je Gucati.

Specijalno tužilaštvo je od decembra prošle godine razgovaralo sa nekim bivšim visokim ličnostima OVK koji su bili ili su i dalje deo kosovske političke scene posle rata, kao što su Rustem Mustafa, Sami Ljuštaku, Šukri Buja i na kraju odlazeći premijer Ramuš Haradinaj.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu odgovoran je za istrage zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela u vezi sa navodima iz Izveštaja Saveta Evrope iz 2011. godine.

Izveštaj pominje zločine koji su navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova od 1998. do 2000. godine.

Izvor: Kosovo Online

Hagsvedoci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva