:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2020   13:04

0

103

Specijalni sud zabranio objavljivanje tajnih dosijea

Specijalni sud za zločine OVK zabranio je objavljivanje dosijea, koji su prethodnih nedelja na misteriozan način dostavljani veteranima OVK, rekao je advokat organizacije koja okuplja veterane, Tom Gaši.

"Naređeno mi je da, kao predstavnik organizacije veterana OVK od 25. septembra 2020. godine, zatražim od udruženja da obavesti Kancelariju specijalizovanog tužioca ako dobije bilo kakve poverljive ili nejavne informacije, te da ne objavi nijedan od ovih poverljivih materijala", objavio je Tom Gaši.

Tvrdi da je dobijeno pismo elektronskom poštom, dokaz da procureli fajlovi pripadaju Specijalnom sudu.

Gaši, koji je sa sekretarom organizacije veterana OVK odbio da se odazove saslušanju istražitelja Euleksa u Prištini, smatra da shodno zahtevu iz pisma sudije Specijalnog suda, prethodno objavljivanje dosijea ne predstavlja prekršaj.

To po Gašiju znači da su predsednik i potpredsednik organizacije veterana Hisni Gucati i Nasim Haradinaj bespravno uhapšeni i pritvoreni u Hagu.

Gaši ističe da u Specijalnom tužilaštvu u Hagu moraju da istraže svoje redove I otkriju curenje dokumenata.

"Curenje ovih dokumenata iz Specijalnog suda i Specijalnog tužilaštva pokazuje koliko je ozbiljan ovaj sud i ovo tužilaštvo koje optužuje samo pripadnike OVK, ali ne optužuje svoje zvaničnike za skandal koji su oni stvorili", naveo je Gaši.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su nedelju dana pošto je nepoznati muškarac u sedište organizacije koja okuplja veterane OVK dostavio tri paketa dokumenata, koji navodno potiču iz arhiva Specijalnog suda.

Verodostojnost ovih dokumenata nikada nije potvrđena, a šefovi udruženja veterana OVK su uhapšeni pošto su tražili od medija da objave te dokumente, koji navodno sadrže svedočenja svedoka, detanje o njihovom identitetu i adrese.

Zaštita svedoka najveći je problem sa kojima će se suočiti Specijalni sud tokom budućih procesa. Glavni tužioci Haškog tribinala, u prošlosti, u više su se navrata žalili Savetu bezbednosti UN na nemogućnost međunarodnih misija na Kosovu da zaštite svedoke.

Izvor: RTS

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva