:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2022   16:54

0

85

Specijalni sud: Zbog zaštite svedoka i žrtava nije uvek moguće imati sednice otvorene za javnost

Neki delovi sudskog ročišta u procesu protiv Saljiha Mustafe u Hagu odvijaju se iza zatvorenih vrata, a kako iz Specijalnog suda objašnjavaju, razlog tome je zaštita svedoka i žrtava, prenosi Reporteri.

Tokom suđenja bivšem pripadniku OVK Salijhu Mustafi, koje je počelo sredinom septembra 2021. godine, do sada je saslušano 13 svedoka Specijalizovanog tužilaštva. Deset od njih je svedočilo pod merama bezbednosti i njihov identitet nije otkriven javnosti.

Koordinator Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Amer Aljija kaže da često zatvaranje ročišta za javnost otežava posmatračima da prate proces.

"Razumemo da je zatvaranje ročišta posledica anonimnosti i bezbednosti svedoka, tako da se njihov identitet ne otkriva, ali s druge strane, javnost, posmatrači i mediji to zameraju, jer je veoma teško razumeti šta se zapravo dešava na suđenju, s obzirom da se 70 odsto suđenja rediguje", kaže Aljija.

Šefica odeljenja za informisanje i javno komuniciranje u Specijalizovanim većima Kosova Angela Grip kaže da na zatvorenim saslušanjima koje ne može da prati javnost, učestvuju optuženi i odbrana u postupku.

"Važno je imati na umu da tokom zatvorenih ročišta, iako im javnost ne može prisustvovati, optuženi i odbrana mogu da prisustvuju i učestvovuju u postupku, kao i obično. Takođe je važno imati na umu da mnoge stvari, koje su u jednoj fazi poverljive, kasnije budu objavljene", poručila je Grip. 

Izvor: Kosovo online/Reporteri

KiMSpecijalni sud za OVK
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva