:

:

TV Most

clock

Decembar 12, 2020   8:40

0

148

Specijalnom sudu u Hagu podnet zahtev da se Hašim Tači privremeno oslobodi uz niz mera

Odbrana bivšeg lidera tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašima Tačija, kojeg Specijalni sud u Hagu sumnjiči za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ubistva, mučenja i kidnapovanja, tražila je da se on brani sa slobode, uz konstataciju da prihvata i da bude u kućnom pritvoru ili da se ne vraća na Kosovo i Metohiju, već da tokom suđenja živi na nekom drugom mestu, van regiona.

Advokati su naveli da će se njihov klijent obavezati i da će se pridržavati bilo kojih mera - uključujući stavljanje u kućni pritvor, predaju međunarodnih putnih dokumenata i zabranu pristupa određenim mestima ili osobama.

Sudija za prethodni postupak treba do 5. januara da se izjasni o ovom zahtevu, jer se prema pravilima pritvor preispituje na svaka dva meseca od hapšenja.

Dok odbrana tvrdi da je Tači bezopasan i da neće remetiti proces, Tužilaštvo u Hagu se ranije izjasnilo da je očigledno da on može da utiče na svedoke i zastraši ih, kao i da je otvoreno radio protiv suda, a čak i lagao javnost da nije predmet istrage, a bio je.

Tačijevi advokati su naveli i da je on voljan da prihvati zabranu upotrebe medija i da se ne bavi političkim aktivnostima. Kao još jedan razlog naveli su pandemiju korone, zbog čega sve konsultacije moraju da se obavljaju video-pozivima, što im otežava spremanje odbrane.

Pre tri dana objavljena je prva odluka suda o žalbama na pritvor. Pripadnik udruženja veterana OVK Hisni Gucati (uhapšen zbog objavljivanja poverljivih dokumenata) žalio se na hapšenje kao i na odbijanje zahteva da bude pušten na slobodu uz kauciju od 1.000 evra.

Žalba je odbijena uz obrazloženje da sudije imaju pravo da odluke o uslovnom puštanju na slobodu donose po vlastitom nahođenju i da sudija to pravo nije zloupotrebio u Gucatijevom slučaju.

Inače, Tačiju se sudi zajedno da Jakupom Krasnićijem, Redžepom Seljimijem i Kadrijem Veseljijem i očekuje se i da će njihovi branioci podneti zahteve da se brane sa slobode.

Izvor: Novosti

HagHašim Tači
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva