:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 17, 2016   12:05

0

233

Spektrum, Total i Ki Petroleum stižu zbog nafte u BiH?

Reč je o britanskom Spektrumu, francuskoj kompaniji Total, i australijskom Ki Petroleumu (Key Petroleum).

Kako saznaje Avaz, razlog za veliku zainteresovanost kompanija, od kojih su neke od njih poput Spektruma, istraživale naftu u Hrvatskoj na Jadranskom moru, predstavljaju očigledno potencijalna nalazišta tog energenta na području FBiH.

Naime, nakon odustajanja naftnog giganta Å ela od projekta istraživanja potencijalnih nalazišta nafte i gasa u FBiH najavljeno je da će biti raspisan novi poziv, što je i učinjeno, a Ministarstvo energije, industrije i rudarstva FBiH uradilo je odgovarajuće izmene zakona koje je u međuvremenu potvrdio i Federalni parlament.

Ministar energije, industrije i rudarstva FBiH, Nermin Džindić, potvrdio je Avazova saznanja, kazavši da je izmenama Zakona o istraživanju nafte pojednostavljena procedura koja tretira privlačenje investitora.

U međuvremenu, kako je dodao, održani su ozbiljni sastanci sa predstavnicima svetskih kompanija. On je potvrdio da je australijska naftna kompanija Ki Petroleum 11. decembra poslala pismo namere u kom ih informiše da je zainteresovana za pregovore sa vlastima FBiH o dodeli koncesije za istraživanje nafte i gasa.

"Od njih smo dobili pismo namere, dali su neke svoje uslove, mi smo ponudili svoje. Kompanija Spektrum čak nudi da besplatno izvrši aero-snimanje i obradu svih starih podataka i da napravi katalog potencijalnih nalazišta u FBiH koje bi prezentirali na svim velikim skupovima", naveo je Džindić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva