:

:

TV Most

clock

Februar 15, 2019   19:53

0

226

Špijunska afera u Belgiji, umešana i Srpkinja?

Šef belgijske kontraobaveštajne službe Klement Vandenbere osumnjičen je da je radio za Rusiju, piše EU Obzerver. Belgijski list De Morhen tvrdi da je Vanderbere, koji je 40 godina bio obaveštajac, optužen da je poverljive informacije predavao navodno jednoj Srpkinji, za koju se sumnja da je ruski agent.

 

De Morhen je tvrdnje izneo pozivajući se na "neimenovane izvore" iz belgijske kontraobaveštajne službe (ADIV). To, kako piše list, proističe iz istrage belgijskog federalnog tužilaštva i nadležnog parlamentarnog odbora. Sumnja se da je Vanderbere uništio poverljiva dokumenta u rezaču papira, pisao je taj list.

Dodaje se da mu je naloženo da ne napušta kuću do okončanja istrage, a njegova kancelarija je "zapečaćena" krajem janauara. Bugarski novinar Ivan Dikov u tekstu na sajtu Juropijennjuz izneo je tvrdnju da je tokom specijalne operacije u Srbiji 2016. Vandenbere navodno Srbima omogućio pristup poverljivim informacijama. Pomenuta Srpkinja je, kako piše Dikov, bila dvostruki ruski agent.

EUobzerver podseća da je nedavno nemački "Velt am zontag" pisao, pozivajući se na interni izveštaj Evropske službe za spoljne poslove, da u Briselu, gde je sedište institucija EU i NATO, deluje "oko 250 kineskih i 200 ruskih špijuna".

Izvor: TAНЈУГ,РТС

belgijašpijunska afera
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva