:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Mart 07, 2019   16:13

0

156

Spoljno-trgovinska razmena Srbije i Rusije 3,6 milijardi dolara

Spoljno-trgovinska razmena Srbije i Rusije beleži rast poslednjih nekoliko godina, a cilj je da se dostigne nivo iz 2008.godine kada je iznosila četiri milijarde dolara, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i naveo da je lane razmena dostigla 3,6 milijardi dolara što je za 500 miliona dolara više nego 2017.godine.

''Od tog iznosa, milijarda je naš izvoz. Mi time nismo zadovoljni jer su u strukturi izvoza, pre svega, energenti, ali je došlo do velikog pomaka u odnosu na 2008. kada je izvoz bio 500 miliona dolara'', rekao je Dačić posle sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, na kojoj je učestvovao i potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov.

Dačić je izrazio zadovoljstvo i izvozom u oblasti poljoprivrede i naveo da je izvoz Srbije u Rusiju u prošloj godini iznosio oko 350 miliona dolara.

Ministar je kazao da je na sednici bilo reči o mogućnostima da se poboljšaju odnosi Srbije i Rusije u oblasti trgovine, zatim o usaglašavanju Sporazuma o slobodnoj trgovini sa evroazijskom ekonomskom unijom, kao i o pregovorima o pristupanju Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

''Jedna od tema bila je privremeno zapošljavanje državljana da bi se izbegli problemi koji se često dešavaju kada naši ljudi odlaze da rade u Rusiju, zato što ne postoji ugovorna regulativa u ovoj oblasti'', naveo je Dačić.

Istakao je da je za Srbiju centralno pitanje širenje gasno transportne infrastrukture i da svaki deo Srbije dobije gas. ''To znači da kroz Srbiju treba da prođe Turski tok, o tome razgovaramo svih ovih dana i nadamo se da niko neće izaći iz ovog projekta'', rekao je Dačić.

Naglasio je da su politički odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, a cilj je da i ekonomski odnosi budu na tom nivou. ''Srbija i Rusija su strateški partneri, a naš zadatak je da dobre političke odnose pretočimo u što bolje ekonomske odnose i odnose u svim drugim sferama'', poručio je Dačić.

Kako kaže, razgovarano je i o saradnji u naftnoj oblasti, projektima u energetici, kao što je revitalizacija Đerdapa, izgradnji elektroenergetskih objekata u Srbiji uz učešće ruskih kompanija i širenju mreže železničke infrastrukture. Jedna od tema bila je i saradnja u oblasti digitalnih tehnologija i razvoj startap preduzeća, kao i korišćenje kosmičkog prostora u mirnodopske svrhe.

Potpredsednik vlade Ruske federacije Jurij Borisov saglasio se da su odnosi sa Srbijom na visokom nivou i istakao da je Srbija ključni partner Rusije koja je, kaže, zadovoljna realizacijom svih dogovorenih projekata sa Srbijom.

Borisov je ocenio da je poseta ruskog predsednika Vladimira Putina u januaru dala podsticaj razvoju odnosa dveju zemalja i da se, osim energetike i saobraćaja, traže nove sfere za saradnju. ''Predložili smo Srbiji da stvori uslove za otvaranje visokotehnoloških preduzeća, to će dodatno ojačati naše veze i biti podloga za dalju saradnju'', naglasio je Borisov.

Najavljeno je da će sledeća sednica Komiteta biti održana naredne godine u Rusiji, a da će Dačić i Borisov kao koopredsednici Komiteta sastati još dva puta do kraja godine.

Izvor: Танјуг

EkonomijaSrbijaRusijaIvica Dačić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva