:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Jun 28, 2019   17:47

0

232

Spomen-ploča zahvalnosti Prokupčana ruskom narodu

U Prokuplju, u sklopu vežbe spasavanja i uklanjanja posledica vanrednih situaciija, kod Doma zdravlja stacionirana je ruska aero-mobilna bolnica. Ona je tu bila i pre dvadeset godina, za vreme NATO bombardovanja. U znak zahvalnosti ruskom narodu otkrivena je spomen-ploča. Ploču su svečano otkrili ministar policije RS Nebojša Stefanović i pomoćnik ministra za vanredne situacije Ruske federacije Aleksandar Čuprijan.

Irena, Olga i Vera iz Sankt Peterburga, posle 20 godina ponovo su u Prokuplju. Prisećaju se svog prvog dolaska ovde, gde su zajedno sa svojim kolegama bili stacionirani u mobilnoj bolnici kako bi pomogli Topličanima tokom bombardovanja.

"Naša srca su uvek bila sa srpskim narodom. I danas, kada samo videli fotografije iz onih dana, ponosni smo što ih čuvate", kaže Irena Sokolovna.

"Ono što će mo večno pamtiti jeste naš bratski narod koji će nam uvek biti u srcu", kaže Sergej Sergejevič Aleksenjin, hirurg.

Olga Vrancova, glavna medicinska sestra ruske mobilne bolnice navodi: "Mi smo pomagali onako kako smo mogli i znali. Hvala vam puno za gostoprimstvo i što nas pamtite."

Mobilna bolnica sada je stacionirana u sklopu međunarodne vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija, na istom onom mestu gde je bila i te ratne 1999.godine, kada je pružala zdravstvenu pomoć i podršku Topličanima.

"Ali smo se obradovali i kao zaštitnicima, i ostvarila se njihova zaštita prisustvom ovde, jer verovatno je postojao neki dogovor da u krugu od 20 km ne može biti bombardovanja", kaže Dragoljub Mirković, direktor mobilne bolnice 1999. godine.

U znak zahvalnosti ruskom narodu za pomoć tokom NATO bombardovanja na zgradi prokupačkog Doma zdravlja svečano je otkrivena spomen ploča. Ploču su svečano otkrili ministar policije RS Nebojša Stefanović i pomoćnik ministra za vanredne situacije Ruske federacije Aleksandar Čuprijan.

"Ova spomen ploča ima veliki značaj. Hoću da se zahvalim gdinu Čuprijanu i svim ljudima iz ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije koji su godinama sa nama, koji su naš strateški partner i sa kojima zajedno čuvamo živote građana Srbije", navodi Nebojša Stefanović, ministar policije RS.

Ruski lekari su ovde radili dva meseca, a nakon završetka posla, bolnica je ostala ovde kao sećanje na prijateljstvo dva naroda.

Izvor: RTS

StefanovićProkupljeČuprijanruska aeromobilna bolnica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva