:

:

TV Most

clock

Avgust 31, 2022   15:26

0

86

Sporazum Mađarske i Gasproma o dodatnim isporukama gasa

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto saopštio je danas da je sa Gaspromom potpisan sporazum prema kojem će se od 1. septembra u zemlju svakodnevno isporučivati dodatnih 5,8 miliona kubnih metara gasa Turskim tokom i preko Srbije.

"Postignut je dogovor o isporuci gasa u septembru i oktobru. Od 1. septembra Gasprom će nastaviti da isporučuje gas Mađarskoj na osnovu utvrđenih ugovora", rekao je Sijarto nakon sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Pragu.

Kako je naveo, u avgustu je maksimalni broj dodatnih isporuka dostigao 2,6 miliona kubnih metara dnevno.

"Sada smo uspeli da potpišemo sporazum po kojem će od 1. septembra južnim pravcem, odnosno kroz Srbiju, pored utvrđenih ugovora maksimalna količina gasa koji se dnevno isporučuje Mađarskoj biti 5,8 miliona kubnih metara“, rekao je Sijarto.

On je još jednom naglasio da je snabdevanje Mađarske energentima fizički nemoguće bez ruskog gasa“, prenosi RIA Novosti.

Mađarska i Gasprom su u septembru 2021. potpisali ugovore o isporuci 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina, od čega 3,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje otpada na trasu kroz Srbiju, iz Turskog toka i milijardu kubnih metara preko Austrije.

Prve količine gasa gasovodom Balkanski tok, kojim se gas dobija iz Turskog toka, otišle su u Mađarsku preko Srbije 1. oktobra.

Obim ugovora je približno 12,3 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Izvor: T a n j u g; Foto: Blumberg

GazpromMađarskaSrbijaTurski tok
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva