:

:

TV Most

clock

Oktobar 25, 2019   19:14

0

61

Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom otvara tržište od 183 miliona ljudi

Premijerka Ana Brnabić potpisala je danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Prema sporazumu koji se danas potpisuje, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

Srbija potpisivanjem sporazuma neće postati članica Evroazijske eonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016.godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara, a oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

Primena sporazuma će početi kada ga ratifikuju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgistana, Jermenije, Belorusije i Kazahstana.

Potpisivaju sporazuma prisustvovao je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. januara 2015. godine.

Sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom otvara tržište od 183 miliona ljudi

Brnabić je izjavila  večeras da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) od velikog značaja za Srbiju i njenu ekonomiju, dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i za bolji standard građana Srbije.

Ona je zahvalila članicama Unije što su uspešno zaključili pregovore sa Srbijom, navodeći da se sporazumom otvara tržište od 183 miliona ljudi.

Podsetila je da je Srbija do sada imala bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i da se sada unificiranim sporazumom sa Unijom proširuje na Jermeniju i Kirgistan.

“Želim da zahvalim svima sto ste bili fer i otvoreni partneri tako da smo izdejstvovali dodatnu liberalizaciju u odnosu na sporazume sa tri zemlje. Mi smo dodatno dogovorili da će u zemlje unije moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija”, rekla je Brnabić.

Navela je da se obraća u ime Srbije koja je dugo bila izolovana, dodajući da pojedine članice znaju kako je biti pod sankcijama i koliko se vremena i prilika gubi dok drugi rastu i razvijaju se.

“Srbija je posle dugog perioda izolacije predugo bila neaktivna ili je čekala druge da joj otvore vrata. Danas smo okrenuti saradnji sa svima koji mogu da pomognu da se privreda razvija i da građani žive bolje”, rekla je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija postala članica Evroazijske infrastrukturne investicione banke, te da je juče imala sastanak sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju, a sve sa ciljem saradnje kako bi građani Srbije živeli bolje.

Prema njenim rečima, uprkos rastućem protekcionizmu u svetu Srbija je promoter i zagovornik slobodne trgovine i to, kako kaže, pokazuje svakodnevno.

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev podsetio je da je reč o tržištu od 183 miliona ljudi, navodeći da članice Evroazijske ekonomske unije Ruska federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan imaju ukupan BDP od skoro dva triliona američkih dolara.

Premijer Belorusije Rumas Sergej Nikolajevič rekao je na sednici da je ovo dobar primer kako zemlje evroazijske unije grade nove odnose sa svojim dugogodišnjim partnerima.

Sporazum sa EAEU ne pravi problem našoj zemlji na putu ka EU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Sporazum Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom apsolutno ne pravi našoj zemlji problem na njenom putu ka Evropskoj uniji.

"Brisel je to još jednom danas potvrdio. Ovo je ekonomski sporazum, nije politički sporazum. Mi kao zemlja imamo Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i imamo pravo na sporazume o slobodnoj trgovini sa međunarodnim organizacijama i pojedinačnima zemljama", rekla je Brnabić nakon potpisivanja Sporazuma odgovarajući na pitanja novinara.

Do trenutka kada Srbija uđe u EU, naša zemlja ima pravo na ovakve sporazume, a u trenutku ulaska moramo raskinuti sporazume o slobodnoj trgovini sa svim "trećim" zemljama, odnosno sa svim drugim međunarodnim organizacijama.
"Do tada imamo pravo, i mislim da je u interesu Srbije da ima što više ovakvih sporazuma o slobodnoj trgovini", istakla je premijerka.

Jasno je, kaže, već rekla da ovaj sporazum nikako nije u suprotnosti sa evropskom politikom Srbije.
"Mislim da je ovo komplementarno sa našom evropskom politikom i našim evropskim putem", rekla je ona i navela da je u interesu EU da ima ekonomski jaču i razvijeniju Srbiju koja je konkurentna sa boljim kompanijama kao i zemlju u kojoj građani imaju bolji standard.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU će Srbiji, ocenjuje, pružiti takve šanse.
"Apsolutno mislim da je komplementaran sa našim evropskim putem i potpuno jasno nije u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju", zaključila je Brnabić.

Sporazum sa EAEU maksimalno će uprostiti proceduru

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), za poljoprivrednike će značiti maksimalno pojednostavljenu proceduru i proširenu paletu proizvoda koji će biti na bescarinskom režimu.

"To znači da će na bescarinskom režimu biti ovčiji i koziji sir u neograničenim količinima, a do sada smo imali pravo na kravlji sir. Potom se odnosi na voćnu rakiju, koju će naši proizvođači moći da izvoze bez limita. Ne bi trebalo da podsećam koliko je Srbija poznata po šljivi, kajsiji i drugim vrstama voćnih rakija. Isto tako, imamo i kvotu za izvoz srpskog vinjaka na prostoru Rusije", rekao je u telefonskoj izjavi za Tanjug ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar Nedimović navodi i da bi potpisivanje Sporazuma sa EAEU trebalo posmatrati i u kontekstu nedavno potpisanog Sporazuma o fitosanitarnoj zaštiti, kojim su uprošćene birokratske procedure.

"Postoji elektronska platforma za slanje pošiljki iz Srbije prema Evroazijskoj uniji na jedan bezbedan način i bez dodatnih troškova, kao što je do sada bio slučaj, kada je nekoliko puta svaka pošiljka morala da se podvrgava kontrolama. Procedura novih nema, samo smo uprostili postojeće, sve na jednom mestu može da se radi oko izvoza", kaže Nedimović.

Izvor: Танјуг

BrnabićRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva