:

:

TV Most

clock

Jun 01, 2022   16:54

0

61

Sporazum Srbije i Rusije oko gasa nova glavobolja za EU

Američki Si-En-En se, danas, poput mnogih stranih medija koji su to učinili prethodnih dana, osvrnuo na sporazum o snabdevanju ruskim gasom koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako Si-En-En ocenjuje do trogodišnjeg ugovora između Srbije i Rusije došlo je u nezgodno vreme i taj sporazum " je zadao novu glavobolju zapadnim saveznicima, a posebno Evropskoj uniji".

Novi gasni sporazum Srbije sa Rusijom bi mogao biti neprihvatljiv za neke zemlje članice EU, navodi  i dodaje da ostaje da se vidi da li će on otežati pregovore o pristupanju Srbije EU ili će Brisel imati drugačiji pristup.

CNN podseća da planovi za proširenje EU obuhvataju i Srbiju, koju Brisel smatra ključnom zemljom zapadnog Balkana zbog broja njenih stanovnika, njenog geografskog položaja, kao i političkog uticaja koji ona ima u regionu i konstatuje da bez srpske vlade ne mogu se voditi razgovori o budućnosti Bosne i Hercegovine i Kosova.

Američka televizija navodi i da Srbija ima veliku korist od bliskih odnosa sa Rusijom i da neće hteti da ih prekine čak i ukoliko bude primljena u EU.

Iako je Srbija podržala nekoliko rezolucija UN-a kojima se osuđuje ruska invazija, nije se uskladila s Briselom po pitanju sankcija protiv Moskve, a to je nešto što se EU očekuje od država kandidata za članstvo, zaključuje Si-En-En.

Izvor: T a n j u g

EUgasSrbijaRusija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva