:

:

TV Most

clock

Januar 14, 2015   12:05

0

192

Sprovesti istrage o nestalima

U saopštenju se navodi da su u izveštaju Komisije jasno ustanovljeni propusti u policijskom i pravosudnom radu UNMIK
i drastična kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima u slučajevima nestalih i ubijenih novinara.

Pokazalo se da za kidnapovanja i ubistva nije sprovedena čak ni minimalna istraga, a u slučajevima gde su postojali svedoci i ukazano na potencijalne počinioce niko od njih nikada nije saslušan, naveli su UNS i DNKIM.

Ta dva novinarska udruženja su pozvala specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN da javno saopšti šta je uradio po objavljivanju takvih zaključaka Komisije.

Međunarodne policijske snage i pravosuđe posedovali su evidenciju o kidnapovanju dopisnika "Politike" i "Jedinstva" Ljubomira Kneževića, radnika RTS u Prištini Mila Buljevića, novinara srpske redakcije Radio-televizije Kosova Marijana
Melonašija, ali ništa nisu preduzeli kako bi se saznala njihova sudbina, ukazano je u saopštenju.

Komisija je u slučaju kidnapovanja Kneževića, 6. maja 1999. u Vučitrnu, navela da je posebno zabrinjavajuće da se u
policijskoj dokumentaciji pominju dva moguća počinioca i ukazuje na još devetoro osumnjičenih, ali da policija nije
ni pokušala da te osobe ispita, naveli su NUNS i DNKIM.

Kako je navedeno, radnika RTS u Prištini Mila Buljevića su, prema svedočenju očevidaca, 25. juna 1999. u Prištini kidnapovali ljudi u uniformama OVK, dok se za kidnapovanje Marijana Melonašija navode dva datuma - 6. odnosno 9.
septembar 2000. godine.

U saopštenju se navodi i da se policija prvi put zainteresovala za taj zločin 2005. godine, kada je samo unela podatke u svoju bazu i zatvorila slučaj Melonašija.

Komisija ističe da policija nije posetila Melonašijev dom u Prištini, niti otišla na njegovo radno mesto RTK, ispred kog
je kidnapovan. Istraga je izostala uprkos verovatnoći, navodi Komisija, da se radi o "politički motivisanom nasilju", saopštili su UNS i DNKIM.

Novinarska udruženja su ukazala i da se još čeka na rezultate istrage Komisije u slučaju ubistva Aleksandra Simovića, novinara i prevodioca koji je nestao 21. avgusta 1999. godine u Prištini i čiji je deo posmrtnih ostataka pronađen u selu Obrinje kod Glogovca.

U saopštenju se poziva Savetodavna komisija za ljudska prava Ujedinjenih nacija da detaljno istraži postupanje policije i pravosuđa na Kosovu u slučaju nestanka novinara Radio Prištine Ranka Perenića i Đura Slavuja 21. avgusta 1998. godine i ubistva fotoreportera Momira Stokuće 21. septembra 1999. godine.

Komisija preporučuje UNMIK da od EULEKS i drugih nadležnih organa na Kosovu traži da se krivične istrage sprovedu, počinioci procesuiraju i javno prizna odgovornost UNMIK za neefikasnost istraga, kao i da se uputi izvinjenje porodicama i da im se isplati pravična nadoknada za pričinjenu patnju i duševnu bol, naveli su UNS i DNKIM.

U saopštenju se navodi da bi o propustima UNMIK u slučajevima istraga o nestalima i ubijenima i ukupnim nalazima Komisije trebalo da se govori i u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izvor: Fonet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva