:

:

TV Most

clock

Oktobar 18, 2019   9:00

0

157

Sputnjik: Crvene linije su postojale od početka pregovora Beograda i Prištine

Činjenica je da ni šest godina od kako je potpisan Briselski sporazum uz posredovanje EU i tadašnje visoke predsednice EU Ketrin Ešton, nije ispunjena samo odredba koja ide u korist srpskog naroda, odnosno realizacija Zajednice srpskih opština, što je jedina dogovorena stavka koja je Beogradu garantovala prisustvo na Kosovu, piše Sputnjik.

Na Beogradskom bezbednosnom forumu, koji se završava danas, bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pod čijim je okriljem počeo dijalog Beograda i Prištine 2012. godine, izjavila je da ni od jedne strane nije traženo da pređe crvenu liniju, odnosno da od Srbije nije traženo da prizna Kosovo, niti od Kosova da sebe negira kao državu, već je cilj EU bio da se dijalogom olakša život običnih ljudi.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu doktor Bojan Milisavljević, osporava ovu izjavu i tvrdi da nije tačno da nisu postojale crvene linije od samog početka pregovora.

„Smatram da je EU u velikoj meri odgovorna za neizvršenje Briselskog sporazuma. Što se tiče crvenih linija, EU je imala stava po kome je nezavisnost Kosova stvarnost. EU je, u stvari, od početka zaključenja ovog sporazuma bila opredeljena za podršku nezavisnom Kosovu i Metohiji“, ističe Milisavljević.

Briselski sporazum je, dodaje on, specifičan po svemu, posebno zato što se EU tu pojavila kao ugovarač između Beograda i Prištine, što je čini još odgovornijom.

„Prvo, zato što se sama nije aktivno trudila da se odredbe sporazuma sprovode, već je krivicu uglavnom prebacivala na jednu stranu (Beograd) za neizvršenje obaveza. Drugo, protok vremena je pokazao de je EU kao institucija nesposobna da razreši odnos Beograda i Prištine, a to sada pokazuje i činjenica da je Amerika imenovala svog specijalnog izaslanika za ove pregovore“, napominje Milisavljević.

Profesor smatra da Zajednica srpskih opština od samog početka nije bila projekat na koji je EU blagonaklono gledala i da je upravo zato ostala nerealizovana.

„Oni su to i stavili u sporazum zbog insistiranja naše strane, a iskreno, ništa od toga nisu želeli da sprovedu u praksi“, tvrdi Milisavljević.

Kako kaže, ne spori da je u određenom trenutku ovaj sporazum imao neku određenu ulogu, ali da je njegova svrha izgubljena.

“Obe strane su se u međuvremenu toliko udaljile, počev od taksi, pa nadalje, što EU nije uspela da spreči, a nije ni imala volje ni želje za to”, zaključuje Milisavljević.

Izvor: Kosovo online/Sputnik

KiMdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva