:

:

TV Most

clock

Februar 09, 2022   11:26

0

122

Sputnjik lajt počinje proizvodnju u Srbiji?

Direktor ruskog Istraživačkog instituta "Gamaleja" Aleksandar Gincburg izjavio je da se vode razgovori o pokretanju proizvodnje vakcine "Sputnjik lajt" u Srbiji, ali da je prerano da iznosi konkretne detalje.

"Ova jednokomponentna verzija ''Sputnjika V'' brzo dobija globalno priznanje - nedavno se i Indija pridružila zemljama koje su odobrile njegovu upotrebu, a ima ih više od 30. Uvereni smo da srpski virusolozi Instituta ''Torlak'' mogu da daju značajan doprinos njegovoj globalnoj proizvodnji", rekao je Gincburg za list Politika.

On je naveo da su izuzetno ponosni na saradnju sa Srbijom, a posebno Institutom "Torlak", podsećajući da je Srbija bila jedna od prvih zemalja u svetu koje su koristile vakcinu "Sputnjik V", a među prvima je započela i proizvodnju dva miliona doza proizvedenih do danas.

Na pitanje da li će ponuditi Srbiji da uveze ili prozivede vakcinu protiv korone u vidu spreja za nos, Gincburg kaže da se završavaju klinička ispitivanja na intranazalnoj vakcini, na kojoj "Gmaleja" radi, a nakon što bude registrovana, mogla bi uspešno da se koristi za revakcinaciju, jer bi bila posebno efikasna protiv veoma prenosivog omikron soja, tako što bi pružala dodatnu barijeru infekciji u nazofarinksu.

Upitan kada očekuje da će "Sputnjik V" dobiti odobrenje Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove i zašto Evropa ne priznaje rusku vakcinu, kaže da Institut "Gamaleja" nije direktno uključen u prosec registracije kod SZO i EMA, već se time bavi Ministarstvo zdravlja, a da su, kolika zna, sva potrebna dokumenta već predata i uskoro se očekuje zavrsni pregled.

"Uvereni smo da je registracija naše vakcine u SZO neizbežna, jer su efikasnost i bezbednost ''Sputnjika V'' naučne činjenice potvrđene u više od 20 publikacija u vodećim svetskim medicinskim časopisima. Adenovirusna platforma na kojoj se zasniva naša vakcina proučcavana je više od 30 godina i potpuno je bezbedna, bez ozbiljnih neželjenih efekata, poput miokarditisa, upale srčanog mišića, koji su povezivani sa nekim drugim platformama vakcine", rekao je Gincburg.

Izvor: T a n j u g

Sputnjik lajtkoronavirusvakcinaproizvodnjaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva