:

:

TV Most

clock

Novembar 06, 2019   13:36

0

103

Sputnjik: SAD zna da bez Rusije nema rešenja za KiM

Amerika je oštro nastupila u nameri da po ubrzanom postupku reši jedno od najvažnijih pitanja na Balkanu - status Kosova, piše portal Sputnjik koji se u svojoj analizi pita da li je trenutak da se u taj proces aktivno uključi i Rusija.

Sagovornici portala Sputnjik - bivši ambasador SR Jugoslavije u Ujedinjenim nacijama Vladislav Jovanović i nekadašnji diplomata Zoran Milivojević saglasni su da šta god da sada rade SAD ili Zapad, na kraju će se naći pred Rusijom u SB UN, odnosno Rusija će imati poslednju reč, a da bi ukoliko se menja format pregovora odmah trebalo uključiti i Moskvu.

Jovanović smatra da je Rusija na neki posredan način već prisutna u pregovorima Beograda i Prištine, ali da bi kada dođe do odlučujućeg trenutka, pored vodećih država EU i Vašingtona, morale direktno da se uključe i Rusija i Kina i da se onda kosovsko pitanje razmotri u okviru UN i Rezolucije 1244.

"To bi moralo da se rešava u okviru odluke Badinterove arbitražne komisije o tome da sve bivše jugoslovenske republike postaju nezavisne u republičkim granicama. SRJ je u UN primljena u republičkim granicama, a u okviru Srbije je bilo i Kosovo i Metohija", kazao je Jovanović.

Dodaje da bi to trebalo postaviti kao početnu osnovu za pronalaženje konačnog i trajnog rešenja.

"To bi trebalo da bude postupak zasnovan na međunarodnom pravu i principima Saveta bezbednosti UN-a", navodi Jovanović.

Prema njegovim rečima, za sada se ne zna da li će do te opcije doći.

Dodaje da nam ostaje samo da čekamo.

"Amerika u ovom trenutku nije spremna da iz ruku ispusti Kosovo, kao stečeno dobro posle vojne agresije na Srbiju i SRJ", smatra Jovanović.

Odgovarajući na pitanje da li bi upravo zbog svega toga Rusija i trebala da se javno uključi u pregovore, Jovanović je kazao da bi to bilo dobro i dodao da se Moskva indirektno već uključila, jer je nekoliko puta naglasila da pregovore podržava, ali samo na osnovu rezolucije 1244.

"To znači da nešto što je ispod toga, a Briselski sporazum to jeste, mora da se podigne na nivo Rezolucije 1244, a ona predviđa ne nezavisnost Kosova, već nezavisnost Srbije u okvirima međunarodno priznatih granica", dodaje Jovanović.

Diplomata Milivojević smatra da Amerika neće uspeti da "kosovsko pitanje prebije preko kolena".

"Stav Rusije je jasan i tu nema nikakve dileme. Dakle, bilo koja verifikacija nekakvog sporazuma koji predviđa regulisanje statusa KiM podrazumeva da sve prođe kroz SB UN. A Rusija insistira da taj sporazum bude na platformi međunarodnog prava i na osnovu Rezolucije 1244",. kazao je Milivojević.

Dodaje da ambicija Amerike, Prištine i NATO da takozvano Kosovo postane članica UN i da dobije pun subjektivitet ne može da se ostvari bez SB UN i Rusije.

Milivojević veruje da je Amerika svesna da je Rusija indirektno uključena u pregovore, kao i da šta god da Vašington želi da izgura opet mora dobiti saglasnost od Rusije.

"Prema tome, podrazumeva se da je Rusija uključena u proces, u smislu da će pratiti pregovore i razgovore, kakvi god oni da budu", navodi Milivojević.

Prema njegovim rečima, ako se ide ka nekom finišu procesa i ako Srbiji bude odgovarao nekakav sporazum, onda bi to bio trenutak kada bi i Rusija morala da kaže svoju reč i na neki način se direktno uključi u završnu fazu.

Izvor: Танјуг

KiMSADRusijadijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva