:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2019   11:13

0

173

Šrajeg, Brnabić: Srbija postaje deo MTU porodice

Partnerstvo s nemačkom kompanijom MTU, koja će u Srbiji investirati u visoke tehnologije, počeće u oktobru otvaranjem centra za obuku, najavila je danas srpska premijerka Ana Brnabić posle sastanka u Parizu sa članom Upravnog odbora MTU Mihaelom Šrajegom.

U zajedničkoj izjavi sa Šrajegom posle obilaska štanda ove komapnije premijerka je još jednom izrazila zadovoljstvo i zahvalnost zbog buduće saradnje i Šrajegu uručila pismo kojim još jednom potvrdjuje podršku partnerstvu.

Naglasila je da je saradnja s MTU u potpunosti u skladu s vizijom Vlade o razvoju privrede zasnovane na znanju.

- Želim da se zahvalim na poverenju i odluci MTU da, u jakoj konkurenciji, izabere Srbiju. To je dugoročno partnerstvo a početak će biti u oktobru osnivanjem centra za obuku - rekla je srpska premijerka.

Cilj je, kako je rekla, da se ova investicija iskoristi za stvaranje klastera vazduhoplovne industrije u Srbiji.

- Imati MTU u Srbiji to će biti pozivnica za druge kompanije da investiraju u Srbiju - rekla je Ana Brnabić i istakla da je Srbija pouzdan i konkurentan partner.

Šrajeg je podsetio ns sastanak početkom maja kada je potpisan Memorandum o razumevanju i ponovio da je plan da kompanija počne u Srbiji da radi 2020, uz zapošljavanje oko 400 ljudi.

- Srbija će postati deo MTU porodice - rekao je Šrajeg.

On je izrazio posebno zadovoljstvo jer je ugovor sa Srbijom postignut u rekordnom roku od šest do osam nedelja a ne meseci kako se prognoziralI.

Kompanija, vodeći proizvođač avio motora, osnovana je 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godišnji prihodi dostižžu 4,6 milijardi evra.

Prisutna je u 15 držžava sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD i Kanada.

Između ostalog, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u avionu "Erbas A 320".

Premijerka je obišla i štand "Erbasa".

Na ovogodišnjem sajmu će inače biti izložžen viššenamenski helikopter Erbas H145M koji je nabavljen i za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Vazduhopolovni sajam na aerodromu Burže održava se od 17. do 23. juna uz učešće 2.381 inostranog izlagača iz 48 zemalja, na površini od preko 130.000 kvadratnih metara zakupljenog prostora, a o sajmu će izveštavati skoro 3.500 novinara iz preko 60 zemalja.

Razgovori sa predsednikom francuskog senata

Predsednica Vlade potom počinje političke razgovore u Parizu, i to prvo s predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom, a zatim i s premijerom Eduarom Filipom, koji padaju u godini kada dve zemlje obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Za danas je planirana i poseta Kulturnom centru Srbije u Parizu u kome se trenutno nalazi postavka izložbe "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" Galerije Matice srpske, otvorene u maju upravo povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.

BrnabićŠrajegPariz
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva