:

:

TV Most

clock

April 05, 2019   16:23

0

186

SRB: Građani i kompanije donirali 27,3 mln evra u 2018.

Građani i kompanije u Srbiji donirali su 27,3 miliona evra za opšte dobro u 2018. godini, prema istraživanju fondacije „Catalyst Balkans“.

Za razliku od 2017, kada su najviše donirale kompanije, u prethodnoj godini su građani bili najdarežljiviji, sa doniranih preko 11 miliona evra, navodi se u godišnjem izveštaju o stanju dobročinstva u našoj zemlji pod nazivom „Srbija daruje 2018“.

„U Srbiji se filantropija konstantno razvija i vidimo da se nakon velikog rasta u 2017. godini ukupno donirani iznos stabilizovao na oko 27 miliona evra“, rekao je Nejtan Koešal, direktor „Catalyst Balkans“-a na predstavljanju izveštaja u Beogradu.

On je istakao da su građani, prvi put otkako se sprovodi istraživanje od 2013. godine, najveći donator u zemlji sa preko 11 miliona evra donacija.

„Druga dobra vest je da je dobročinstvo sve transparentnije, sve češće se objavljuju rezultati dobrotvornih akcija – tako se gradi poverenje javnosti, i verujemo da je to jedan od razloga zašto su građani u 2018. godini više donirali“, dodao je Koešal.

Direktorka Trag fondacije Biljana Dakić Đorđević istakla je pozitivan trend dugoročnih partnerstava između neprofitnog i poslovnog sektoram, napominjući da je ta fondacija do sada podržala skoro 100 organizacija koje su od pojedinaca i preduzeća u svojim zajednicama prikupile preko 600.000 dolara.

Ana Koešal, direktorka „Fondacije Ana i Vlade Divac“, koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo, podsetila je da su prošle godine inicirali osnivanje Saveta za filantropiju pri kabinetu predsednice Vlade i izrazila očekivanje da će dobri rezultati kada je dobročinstvo u pitanju tek doći.

Izvor: Танјуг

donacije
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva