:

:

TV Most

clock

Decembar 09, 2019   14:23

0

187

Srbi i Albanci nesuglasice oko KiM mogu rešititi samo dijalogom

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović sastao se danas sa generalnim direktorom Odeljenja za evroazijska i evropska pitanja Ministarstva spoljnih poslova Kanade Dejvidom Sprulom i  upoznao ga sa političkom situacijom na Kosovu i Metohiji i problemima Srba zbog političke obespravljenosti i stalnih pokušaja da se nasilnim i nedemokratskim sredstvima potčine volji Prištine.

Srbi i Albanci, kako je istakao, svoje nesuglasice oko Kosova i Metohije ne mogu rešititi nikako drugačije osim dijalogom, međutim u ovom trenutku, zbog radikalizacije političke retorike u Prištini i odbijanja da se povuku anticivilizacijske takse na robu iz centralne Srbije, nastavak dijaloga nije izgledan, navedeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.
On je podsetio da je proteklo više od godinu dana od uvođenja taksi od 100 odsto, a da u međuvremenu nije preduzet nikakav delotvoran pritisak od strane EU, iako je reč o najflagrantnijem kršenju evropskih vrednosti, CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pritiska, kako je konstatovao Jović, nije bilo ni zbog toga što Priština više od šest i po godina kasni u sprovođenju obaveza po pitanju Zajednice srpskih opština, koja je ključni element prvog Briselskog sporazuma, zbog čega je EU, kao posrednik u dijalogu i garant sprovođenja, u znatnoj meri izgubila autoritet.

Kada se tome doda i činjenica da se od oko 230 prognanih Srba vratio tek neznatan broj, najmanji u poređenju sa svim svetskim postkonfliktnim područjima, dobijamo veoma sumornu sliku stvarnosti na Kosovu i Metohiji, rekao je Jović.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Kanade u Republici Srbiji Keti Čaba, piše na kraju saopštenja.

Izvor: TV Most, saopštenje

JovićdijalogSrbiAlbanci
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva